Australijski govedar

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
[1]Australijski govedar
Australijski govedar
Zemlja porekla
Аустралија Australija
Klasifikacija
ФЦИ: Група 9 Секција 2 #287
Životni vek
13–15 godina
Temperament
Odan, energičan, poslušan, zaštitnički nastrojen, smeo
Težina
mužjak: 15—16 kg, ženka: 14—16 kg
Visina
mužjak: 46—51 cm, ženka: 43—48 cm
Boja
Plava, crvena

Australijski govedar je vrsta psa koji živi na području Australije.

Opšti izgled[уреди]

Snažan, kompaktan, radni pas sa simetričnim telom, sposoban i spreman da ispuni postavljeni zadatak, ma koliko težak bio. On je kombinacija mase, snage, izbalansiranosti i snažne mišićave kondicije. Mora odavati utisak velike okretnosti, snage i izdržljivosti. Svako preterivanje, kako u krupnoći, tako i u zakržljalosti je teška mana.

Karakteristika

Kako mu ime kaže, glavna namena mu je čuvanje i teranje stada po širokim otvorenim i graničnim prostorima., u kojoj je nenadmašan. Uvek oprezan, uzuzetno inteligentan, pažljiv, hrabar, dostojan poverenja. Sa urođenom privrženošću dužnosti označava idealnog psa.

Temperament

Lojalnost, instikt za zaštitu, čine ga nezamenljivim čuvarem i pomoćnikom stočara. Prirodno nepoverljiv prema stranicma, ali mora biti pokoran pri vođenju, naročito u izložbenom ringu. Svaki nedostatak u temperamentu i građi koji umanjuje upotrebnu vrednost mora biti kažnjavana kao teška mana.

Glava i lobanja

Glava je snažna, mora biti izbalansirana sa drugim delovima tela i u srazmeri sa ukupnom građom. Široka lobanja je blago zaobljena između ušiju, sužava se ka blagom ali definisanom stopu. Mišićavi obrazi, nikada grubi ili izbočeni, sa jakom donjom vilicom, dubokom i dobro razvijenom. Čelo je široko i dobro izpunjeno. Ispod očiju postepeno pada u srednje dugu, duboku i snažnu njušku. Linije lobanje i njuške su paralelne. Usne su zategnute i suve. Nos crn.

Oči

Ovalne, srednje veličine, nikada izbočene, niti upale, sa izrazom opreznosti i inteligencije. Svetlucanjem očiju karakteristično upozorava nepoznate kada mu se približe. Tamno braon su boje.

Uši

Srednje veličine, bolje manje nego velike, široke u korenu, mišićave, stršeće, umereno zašiljene, nikada kašikaste ili dugmetaste. Usađene su široko i daleko na lobanji, na spolja inkliniraju, osetljive i uspravno napete pri pažnji, pune, prilično dobro iznutra odlakane. Zubalo: Zubi jaki, snažni, veliki, dobro raspoređeni, sa makazastim zagrizom. Donji sekutići sa zadnje strane dodiruju gornje. Za pse od kojih se traži da pokrenu teško stado, ujedom, čvrsti i jaki zubi su izuzetno važni. Vrat: Izuzetno jak, mišićav, srednje dugačak, široko usađen u telo. Slobodna guša.

Prednji deo

Snažne plećke, padajuće, mišićave, dobro uglovane sa nadlakticama, nisu previše zatvorene u grebenu. Prednje noge imaju jake okrugle kosti, ravno se produžavaju do šapa i paralelne su gledano od napred. Došaplja su elastična i blago uglovana prema podlaktici gledano sa strane. Naravno, mišićave plećke, opterećene i težak front sputavaju ispravno kretanje i ograničavaju radnu sposobnost.

Telo

Dužina tela od vrha grudne kosti do sednih kvrga veća je od visine grebena u odnosu 10:9. Gornja linija je ravna, leđa snažna, rebra dobro zaobljena i unazad položena, rebarni koš nije bačvast. Grudi su duboke, mišićave i umereno široke, slabine široke. Bokovi duboki. Dobro povezan pas.

Zadnji deo

Širok, snažan i mišićav. Sapi bolje duge i padajuće, butine duge i široke, dobro razvijene, kolena dobro okrenuta, skočni zglobovi snažni i dobro spušteni. Gledano od pozadi, zadnje noge od skočnih zglobova do šapa ravne i paralelno postavljene, nikada preširoke ili preuske. Šape: Okrugle, prsti kratki, jaki, dobro zaobljeni, priljubljeni jedan uz drugog. Jastučići puni i duboki, nokti snažni i jaki.

Rep

Umereno nisko usađen, prateći konturu padajućih sapi, dug otprilike do skočnog zgloba. Stoji obešeno sa vrlo blagom krivinom. U kretanju može biti podignut ali ni jedan njegov deo ne treba da prelazi vertikalu podignutu iz njegovog korena. Četkasto odlakan.

Kretanje

Pravilno, slobodno, gipko i neumorno kretanje plećki i prednjih nogu u skladu sa snažnim potiskom zadnjih nogu. Sposobnost brzog i čilog kretanja je vrlo važna. Čvrstina je od najvećeg značaja. Štulasto kretanje, opterećene ili labave plećke, strme plećke, slabost u laktovima, došapljima ili šapama, ravno koleno, kravlje ili bačvaste zadnje noge, moraju biti kažnjeni kao teška mana. Pri povećanju brzine, šape se približavaju središnjoj težišnoj ravni ali su u stavu noge paralelne.

Dlaka

Ravna, dupla dlaka sa kratkom, gustom podlakom. Pokrovna dlaka je zatvorena, oštra, tvrda i ravno polegla, vodootporna. Ispod tela do zadnjeg dela nogu dlaka je duža, pravi gaće. Na glavi (uključujući unutrašnjost ušiju], na prednjoj strani nogu i šapama dlaka je kratka. Oko vrata je duža i gušća. Preduga ili prekratka dlaka je mana. Dlaka na telu je duga 2,5-4 cm.

Boja

Plava – treba biti plava, plavo pegava ili plavo prskana sa ili bez drugih oznaka. Dozvoljene oznake su crne, plave ili plamene na glavi, a simetrično raspoređene imaju prednost. Plamena se pruža sredinom prednjih nogu, na gore preko predgrudi, kao i guše sa plamenom na vilicama. Plamena na unutrašnjosti zadnjih nogu i unutrašnjosti butine, na dole prednjom stranom kolena, skočnog zgloba i prstiju. Plamena boja je dozvoljena kod podlake na telu pod uslovom da ne probija plavu pokrovnu dlaku. Crne oznake na telu nisu dozvoljene. Crveno isprskana – boja treba svuda biti ravnomerno crveno isprskana, ukljujući i podlaku (nikada bela ili krem), sa ili bez tamno crvenih oznaka na glavi. Ravnomerne oznake na glavi su poželjne. Crvene oznake na telu su dozvoljene ali nepoželjne.

Veličina

Visina grebena mužjaka 46-51 cm, a ženki 43-48 cm.

Spoljašnje veze[уреди]

  • ^ „Red Heeler - Facts You Need To Know About The Australian Cattle Dog”. Barking Royalty. 2016-11-14. Приступљено 2018-12-20.