Automatsko planiranje

С Википедије, слободне енциклопедије

Automatsko planiranje,[1] je grana veštačke inteligencije koja se bavi realizacijom strategija ili sekvenci akcija, tipično za izvršenje od strane inteligentnih agenata, autonomnih robota i bespilotnih vozila. Za razliku od klasičnih problema upravljanja i klasifikacije, rešenja su složena i moraju se otkriti i optimizovati u višedimenzionalnom prostoru. Planiranje je takođe povezano sa teorijom odlučivanja.

U poznatim okruženjima sa dostupnim modelima, planiranje se može obaviti van mreže. Rešenja se mogu pronaći i proceniti pre izvršenja. U dinamički nepoznatim okruženjima, strategija često treba da se revidira na mreži. Modeli i politike moraju biti prilagođeni. Rešenja obično pribegavaju iterativnim procesima pokušaja i grešaka koji se obično viđaju u veštačkoj inteligenciji. To uključuje dinamičko programiranje, potkrešljeno učenje i kombinatornu optimizaciju. Jezici koji se koriste za opisivanje planiranja i zakazivanja često se nazivaju akcionim jezicima.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ghallab, Malik; Nau, Dana S.; Traverso, Paolo (2004), Automated Planning: Theory and Practice, Morgan Kaufmann, ISBN 1-55860-856-7, Архивирано из оригинала 2009-08-24. г., Приступљено 2008-08-20 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]