Azola

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Azola
Azolla filiculoides0.jpg
Zoomed picture of Azolla filiculoides

Siguran (NatureServe)
Naučna klasifikacija edit
Carstvo: Plantae
Divizija: Pteridophyta
Klasa: Polypodiopsida/Pteridopsida
(disputed)
Porodica: Salviniaceae
Rod: Azolla
Vrsta:
A. filiculoides
Binomno ime
Azolla filiculoides
Sinonimi[2][3]
 • Azolla arbuscula Desv.
 • Azolla caroliniana Willd.
 • Azolla japonica Franch. & Sav.
 • Azolla magellanica Willd.
 • Azolla microphylla Kaulf.
 • Azolla pinnata var. japonica (Franch. & Sav.) Franch. & Sav.
 • Azolla squamosa Molina

Azola (lat. Azolla filiculoides) je paprat koja vodi poreklo sa američkog kopna. Svrstana je među sporadično invazivne vrste i pripada familiji Azollaceae. Razmnožava se bespolno i polno.[4]

Opis[уреди]

Azola je relativno mala, heterosporna paprat. Prisutan je glavni rizom koji se grana na sitnije sekundarne rizome. Iznad njih se nalaze naizmenično raspoređeni listovi. Ventralno su postavljeni adventivni korenovi pomoću kojih se aposrbuju neophodni nutrijenti. Zanilmljivo je da ova paprat živi u simbiozi sa cijanobakterijom Anabaena azollae. Istraživanja su pokazala da postoji uticaj na rast biljke Potamogeton crispus.

Rasprostranjenost[уреди]

Ova vrsta je nativna za prostore SAD i Kanade, ali i srednje i južne Amerike. Introdukovana je u Evropu, Afriku, Japan i Novi Zeland. Rasprostirana je na različite načine, ali najčešće preko čoveka. Prvi put u Evropu je introdukovana krajem XIX veka, a podaci govore da je u Aziju introdukovana 1977. godine.

Stanište[уреди]

U oblastima iz kojih potiče naseljava potoke, reke i jezera. Nativna staništa se karakterišu toplom klimom sa vlažnim letom i blagom zimom. U introdukovanim sredinama postoji verovatnoća da naseljava cvetajuće vode.

Reference[уреди]

 1. ^ In: Encyclopédie Méthodique, Botanique 1(1): 343. 1783. „Name - Azolla Lam.”. Tropicos. Saint Louis, Missouri: Missouri Botanical Garden. Приступљено 19. 2. 2010. »Annotation: a sp. nov. reference for Azolla filiculoides
  Type Specimens HT: Azolla filiculoides«
   
 2. 2,0 2,1 Hussner, A. (2006). „NOBANIS -- Invasive Alien Species Fact Sheet -- Azolla filiculoides (PDF). Online Database of the North European and Baltic Network on Invasive Alien Species. Heinrich Heine University, Düsseldorf. Приступљено 19. 2. 2010. 
 3. ^ Tropicos
 4. ^ „CABI”. 

Literatura[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]