Ašihara karate

С Википедије, слободне енциклопедије
Logo Ašihara karate

Ašihara karate (енгл. Ahihara karate) je full contact japanska borilačka veština. Nju je osnovao Hideyuki Ashihara. Zvanično ime organizacije koja okuplja predstavnike ove veštine je „Nova međunarodna karate organizacija (NIKO) – Ashihara Kaikan”. Suština ove borilačke veštine je poznat kao Sabaki Metod, koji podrazumeva postavljanje borca sa strane ili iza protivnika , čime se obezbeđuje najpovoljnije mesto za manipulisanje protivnikovom ravnotežom i protiv-napadom.

U ašihara karateu nadograđene su dve veštine: karate i džudo. U ašihara karateu zastupljeni su udarci iz karatea (ručni i nožni udarci − 80%) i čišćenja,bacanja i povlačenja iz džudoa (20%). Međunarodno takmičenje u sportu je "AShihara karate world championship" koji se održava na svake 2 godine. Godine 2012. Srbija je bila domaćin svetskog prvenstva. Osoba koja je zaslužna za razvoj i prenos ovog sporta u Srbiju je Svetlan Skenderovski.

Kimono je bele boje. Sastoji se od kimona (gornji i donji deo) i pojasa. Zakopčava se leva preko desne, i na levoj strani u blizinu srca se nalazi natpis Ashihara karate-a na japanskom jeziku. Na levoj ruci, na bicepsu, nalazi se logo Ashihara karatea, a pozadi na leđima piše na engleskom jeziku "Ashihara karate". Rangiranje i pojasi su isti kao u [kjokušin] karateu.

Reference[уреди | уреди извор]

Preporučena literatura[уреди | уреди извор]

  • Hideyuki, Ashihara (1985). Fighting karate. Kodansha America, Inc. ISBN 9780870117428.
  • Hideyuki, Ashihara (1989). More Fighting Karate. Kodansha America, Inc. ISBN 9780870118722.