Big data

С Википедије, слободне енциклопедије

Big Data je pojam koji označava velike i kompleksne setove podataka, kod kojih tradicionalne aplikacije za obradu podataka nisu primenljive. Te skupove podataka karakterišu raznovrsnost formata, velike brzine obrade i pristupa, i veliki obim informacija[1]. Izazovi uključuju projektovanje i realizaciju infrastrukture i servisa za skladištenje velikih količina podataka, njihovu pretragu, analizu, deljenje i vizuelizaciju. Termin big data se često odnosi na upotrebu predikativne analitike ili drugih naprednih metoda za izdvajanje vrednosti iz podataka, a ne samo na određenu veličinu skupa podataka.

Big data koncept karakteriše prelazak sa relacionih na nerelacione baze podataka [2]. Kao što su na primer Guglov Bigtable i Amazonov Dynamo. Jedno od rešenja za infrastukturu Big Data je Hadoop, softver otvorenog koda. Big Data pruža mogućnost obrade podataka u realnom vremenu, a pretraga se vrši korišćenjem Map reduce (link) algoritma. Na primer, rezultati pretrage u Gugl pretraživaču se dobijaju u milisekundama upravo zahvaljujući ovim tehnologijama.

Virtualizacija i big data[уреди | уреди извор]

Virtualizacija velikih podataka način je prikupljanja informacija s više izvora na istom mjestu. Skupljanje je virtualno: za razliku od drugih metoda, većina podataka ostaje na mjestu i preuzima se na zahtjev direktno iz izvornog sistema.[3]

Vidi Još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Elektronsko poslovanje, Božidar Radenković, Marijana Despotović-Zrakić, Zorica Bogdanović, Dušan Barać, Aleksandra Labus, Fakultet organizacionih nauka, 2015
  2. ^ http://www.christof-strauch.de/nosqldbs.pdf
  3. ^ „What Is Data Virtualization?”. www.datawerks.com (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 10. 04. 2018. Приступљено 2018-05-14.