Big data

Из Википедије, слободне енциклопедије

Big Data je pojam koji označava velike i kompleksne setove podataka, kod kojih tradicionalne aplikacije za obradu podataka nisu primenljive. Te skupove podataka karakterišu raznovrsnost formata, velike brzine obrade i pristupa, i veliki obim informacija[1]. Izazovi uključuju projektovanje i realizaciju infrastrukture i servisa za skladištenje velikih količina podataka, njihovu pretragu, analizu, deljenje i vizuelizaciju. Termin big data se često odnosi na upotrebu predikativne analitike ili drugih naprednih metoda za izdvajanje vrednosti iz podataka, a ne samo na određenu veličinu skupa podataka.

Big data koncept karakteriše prelazak sa relacionih na nerelacione baze podataka [2]. Kao što su na primer Guglov Bigtable i Amazonov Dynamo. Jedno od rešenja za infrastukturu Big Data je Hadoop, softver otvorenog koda. Big Data pruža mogućnost obrade podataka u realnom vremenu, a pretraga se vrši korišćenjem Map reduce (link) algoritma. Na primer, rezultati pretrage u Gugl pretraživaču se dobijaju u milisekundama upravo zahvaljujući ovim tehnologijama.

Vidi Još[уреди]

Reference[уреди]

  1. Elektronsko poslovanje, Božidar Radenković, Marijana Despotović-Zrakić, Zorica Bogdanović, Dušan Barać, Aleksandra Labus, Fakultet organizacionih nauka, 2015
  2. http://www.christof-strauch.de/nosqldbs.pdf