Биљана Трифуновић Безидеја

С Википедије, слободне енциклопедије
Безидеја
Пуно имеБиљана Трифуновић
Место рођењаБеоградЈугославија
Датум смрти1999.
Место смртиБеоградСР Југославија
Занимањемодел

Биљана Трифуновић, позната по надимку Безидеја, била је култна личност новог таласа у Југославији, модел и концептуална уметница.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у Београду, а одрасла само са баком. По легенди надимак Безидеја је добила од уметника и музичара Влаје Јовановића који је фотографисао нагу за дуплерицу часописа Изглед. Фотограф Зоран Вујовић уредио је серију њених фотографија.[2] Њена сестра од тетке је феминисткиња Јасмина Тешановић.[3] Безидеја се појавила накратко у филму Пејзажи у магли. Била је у вези са Влајом Јовановићем, предводником и вокалом Козметике, а сарађивала је и са Гораном Бреговићем. Кратко је била у вези са Јуром Стублићем. Наводно је њој посвећена песма "Бели прах" групе Филм. Преминула је на Инфективној клиници у Београду, 1999. године у 39-ој години. Помиње се у књизи Исидоре Бјелице Ко је ко стварно у Србији, где је описана као муза многих уметника.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Priče o pesmama: Film - "Beli prah" Biljane Trifunović Bezideje, zaboravljene ikone beogradskog novog talasa”. Telegraf.rs (на језику: српски). 2022-10-07. Приступљено 2023-10-11. 
  2. ^ Вулићевић, Марина. „Време када је уметност била начин живота”. Politika Online. Приступљено 2023-10-11. 
  3. ^ „Biljana alias Bezideja”. Blic.rs (на језику: српски). 2008-08-10. Приступљено 2023-10-11.