Пређи на садржај

Intel Celeron

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Celeron)

Интел Целерон бренд је коришћен од стране Интела за неколико различитих опсега x86 процесора намењених персоналним рачунарима. Целерон процесори могу да се приказују на свим ИА-32 рачунарским програмима, али њихова ефикасност је нешто нижа у односу на сличне процесоре других брендова процесора, и чија је цена виша. На пример, Целерон бренд ће често имати мање кеш меморије, или ће имати намерно искључене напредне функције. Ове функције које недостају имају променљив утицај на перформансе. У неким случајевима, ефекат је био значајан, а у другим случајевима разлике су релативно мале. Многи од Целерон дизајна су постигли веома висок резултат, док је у другим приликама, разлика у перформансу приметна.[1] То је био примарни разлог за веће цене других марки у односу на Интелове процесоре линије Целерон.

Уведен у априлу 1998[2], први брендирани ЦПУ Интел је био базиран на Пентиум 2 брендираном језгру. Накнадна Целерон линија процесора базиране су на Пентиум 3, Пентиум 4, Пентиум М и Коре 2 Дуо брендиране процесоре. Најновији Целерон дизајн (од јануара 2008) је базиран на Коре 2 Дуо (Алендејл). Овај дизајн независних процесорских језгара (ЦПУ), али са само 25% колико кеш меморије, како и процесор Цоре 2 дуо нуди.

Позадина

[уреди | уреди извор]

Као концепт производа, Целерон је представљен као одговор на Интелов губитак на лоу-енд тржишту, посебно за Цирик 6к86, АМД К6, као и ИДТ Винцхип. Интел постојеће лоу-енд производе, Пентиум ММКС, немају више перформансе конкурентне на 233 мегахерца. Иако је бржи Пентиум ММКС би био мањи-ризик стратегије, индустријски стандард сокет 7 платформа домаћин тржишту конкурента процесора који може да буде дроп-ин замена за Пентиум ММКС. Уместо тога, Интел је спроводио буџет, део који је пин-компатибилан са хигх-енд Пентиум 2 производа, користећи Пентиум 2 (Слот 1) интерфејс. Целерон је коришћен у многим доњим крајевима машине и, на неки начин, постао стандард за не играње рачунара.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Schmid, Patrick (16. 10. 2002). „The New Generation Is Here: Celeron 2.0 GHz, with 0.13 µm”. Tom's Hardware Guide. Приступљено 30. 7. 2007. [мртва веза]
  2. ^ Walker, Seth (24. 8. 1998). „New Intel Pentium II and Celeron Processors Complete 1998 Desktop Processor Line-up”. Business Wire. Архивирано из оригинала 26. 05. 2012. г. Приступљено 17. 7. 2007. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]