Рачунарски програм

С Википедије, слободне енциклопедије

Рачунарски програм (енгл. Computer program) је запис чија је намена да оствари одређене промене на рачунару. Без програма рачунар не може да ради.

Рачунарске програме интерпретира или, у специјалном случају, директно извршава рачунар. Последица процеса интерпретације су поменуте промене на рачунару. Уско повезани са програмима су програмски језици. У оквиру програмских језика одређена су строга правила по којима програм мора да буде написан. Програм може да створи човек током процеса који се зове програмирање. Програм такође може да направи и други програм током свог извршавања на рачунару.

Примери програма[уреди | уреди извор]

Програме можемо да поделимо према програмском језику у коме су написани. Програми писани у програмским језицима прилагођеним у потпуности рачунару, такозваним машинским програмским језицима, су човеку готово нечитљиви. Постоји велики број програмских језика прилагођених човеку. Обично се визуелно представљају у облику текста. Други начин представљања који полако постаје све заступљинији, је у облику слика које представљају градивне блокове програма.

Следи пример једноставног програма писаног пајтон програмским језиком који исписује „Здраво свете!“

print('Здраво свете!')

Следећи програм писан у програмском језику гоу остварује сличне промене на рачунару као претходни:

package main

import "fmt"

func main() {
	fmt.Printf("Здраво свете!\n")
}

Следи пример програма у скрач језику. Ефекат једног тренутка интерпретације видљив је у десном делу слике. Маца броји уназад од сто до један. Приказ програма се налази у средњем делу слике. У левом делу виде се неки градивни блокови програма.

Извршење скрач програма у коме маца броји уназад од сто до један. У средњем делу се види код програма.