DIAC

С Википедије, слободне енциклопедије


Oznaka
Strujno-naponska karakteristika tipičnog DIAC-a. Kada vrednost napona pređe napon praaga, uređaj se aktivira i napon brzo opada dok vrednost struje raste.

DIAC (diode alternating current switch) je diodni naizmenični strujni prekidač, a naziva se još i dvosmerni diodni prekidač (engl. BDS, bilateral diode switch). Nastaje paralelnim vezivanjem i spajanjem dve PNPN diode u opoziciju.

Kako su diode vezane suprotno, čitav spoj je uvek u stanju direktne polarizacije, bez obzira na polaritet priključenog napona. Inverzno polarisana dioda je neaktivna jer je probojni napon direktno polarisane diode manji od probojnog napona inverzno polarisane diode. Kada se promeni smer napona menja se i stanje provodjenja ili neprovodjenja DIAC-a. Zbog toga je strujno-naponska karakteristike simetrična. Sve dok je priključeni napon manji od probojnog napona direktno polarisane diode, nezavisno od polariteta ili znaka DIAC ne provodi i ponaša se kao otvoreni prekidač. Kada priključeni napon dostigne probojni napon dioda počinje da provodi tj. DIAC počinje da provodi i ponaša se kao zatvoreni prekidač. DIAC ostaje u stanju provodjenja sve dok ne padne ispod napona držanja kojem odgovara struja držanja. Isto važi i za suprotnu diodu.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

  • Mediji vezani za članak DIAC na Vikimedijinoj ostavi