ESTIEM

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лого ESTIEM-а

ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management) је европско удружење студената индустријског инжењерства и менаџмента. Његов главни циљ је да повећа комуникацију и сарадњу између студената и институција технологије широм Европе. Основан је 1990. Кроз својих 66 група-чланица, ESTIEM данас представља више од 40.000 студената у 23 земље. Његови циљеви су успостављање и учвршћивање веза међу студентима индустријског инжењерства и менаџмента. Вишенационални планерски тимови организују широк делокруг активности, као што су размене студената, конференције, такмичења у студијама случаја (case study), предавања и радионице.

Чланице ESTIEM-а[уреди]

ESTIEM постоји у 23 државе широм Европе:

 • Аустрија (2 локалне групе - Беч и Грац)
 • Белгија (1 локална група - Брисел)
 • Бугарска (1 локална група - Софија)
 • Кипар (1 локална група - Фамагуста)
 • Естонија (1 локална група - Талин)
 • Финска (5 локалних група - Хелсинки, Лапенранте, Оулу, Тампере, Васа)
 • Француска (2 локалне групе - Гренобл, Лион)
 • Немачка (14 локалних група - Берлин, Брауншвајнг, Бремен, Клаустхал, Корбус, Дамштат, Дрезден, Хамбург, Илуменау, Кајзерслаутерн, Карлсруе, Минхен, Падерборн, Сијен)
 • Мађарска (1 локална група - Будимпешта)
 • Италија (5 локалних група - Бреша, Калабрија, Напуљ, Ређо Емилија, Торино)
 • Македонија (2 локалне групе - Скопље, Битољ)
 • Холандија (2 локалне групе - Ајндховен, Еншеде)
 • Норвешка (1 локална група - Трондхајм)
 • Пољска (3 локалне групе - Варшава, Познањ, Гдањск)
 • Португалија (4 локалне групе - Авеиро, Лисабон, Порто, Ковиља)
 • Русија (1 локална група - Санкт Петербург)
 • Србија (2 локалне групе - Београд, Нови Сад)
 • Шпанија (2 локалне групе - Жион, Севиља)
 • Шведска (5 локалних група - Гетеборг, Ликонпинг, Лулеа, Лунд, Стокхолм)
 • Швајцарска (1 локална група Цирих)
 • Турска (6 локалних група - 3 у Истанбулу, 2 у Анкари и 1 у Измиру)
 • Украјина (1 локална група - Кијев)
 • Велика Британија (3 локалне групе - Кембриџ, Глазгов, Нотингем).

Пројекти[уреди]

Генерална скупштина[уреди]

Генерална скупштина ESTIEM-а се одржава два пута годишње и на њој се доносе најбитније одлуке везане за ESTIEM. Састанак савета уједињује више активних и квалификованих студената из ESTIEM-а на једну недељу.

Компаније обично користе прилику да представе себе представницима локалних група на састанку савета. Учествовање у састанку савета обично узима 160-200 студената који представљају различите локалне групе заједно са одбором, вођама пројеката и вођама радних група, који воде мање групе за рад на састанку савета.

T.I.M.E.S.[уреди]

T.I.M.E.S. (Tournament in Management and Engineering Skills) је такмичење у студијама случаја. Ово такмичење је главни догађај поред генералне скупштине и оно се организује сваке године.

Циљ овог такмичења је проналазење најбољих студената индустријског инжењерства и менаџмента у Европи. Свако такмичење почиње на локалном квалификационом нивоу, ас вака локална група ЕСТИЕМ-а има одобрење да одржи локалне квалификације. Победнички тим локалних квалификација иде на полуфинале. У полуфиналу учествују тимови из других локалних група и такмиче се једни против других. Победници из 6 полуфинала, крећу се ка финалу такмичући се са победницима других полуфинала.

Теме овог такмичења су теме везане за инжењеринг и менаџмент и скоро увек оне су фокусиране на реалне проблеме који се срећу у компанијама које су највећи донатори ESTIEM-а. У последњој години у такмичењу је учествовало око 800 студената у свим етапама такмичења. Главни спонзор пружа могућност да сви учесници из локалних квалификација присутвују том дешавању, што изазива велику посећеност. На тај начин спонзор може преко организације ESTIEM да пронађе и запосли најбоље студенте индустријског инжењерства и менаџмента.

VISION семинари[уреди]

VISION семинари су низови семинара, који се одржавају широм Европе на тему менаџмента, фокусираних на теме од великог значаја за будућност. Семинари су организовани од стране индивидуалних локалних група. Први семинар одржан је 1993. са темом “Тотални квалитет менаџмента”.

Одржани VISION семинари[уреди]

 1. 1993. “Тотални квалитет менаџмента”.
 2. 1994. ”Екологија и економија”
 3. 1995. ”Будућа логистика у европском друштву”
 4. 1996. ”Информационе технологије тј. виртуална предузећа”
 5. 1997. ”Глобализација”
 6. 1998. ”Знање менаџмента”
 7. 1999. ”Бизнис порасти”
 8. 2000. ”Будућа инфраструктура и ресурси менаџмента”
 9. 2001. ”Визија купца као краља тржишта”
 10. 2002. ”Визија ризика”
 11. 2003. ”Иновациони менаџмент”
 12. 2004. ”Стратегије пословања у Европи која се мења”
 13. 2005. ”Визија циклуса”
 14. 2006. ”Слободна визија”

Недеља активности[уреди]

Недеље активности су активности ESTIEM-а које имају за циљ дружење и боље упознавање међу студентима из читаве Европе. Многе локалне групе организују тзв. недеље активности, које имају за циљ дружење и боље упознавање међу студентима из читаве Европе. Обично од 10-50 студената узима учешће у овом програму, који се састоји од трибина, екскурзија, посета разним организијама, фабрикама, као и разгледању града и забаве. Неке од ових недеља активности организоване су у склопу VISION семинара, односно пар дана пре или пар дана после семинара, мада се често дешава и да се организују засебно.

ESTIEM Магазин[уреди]

ESTIEM Магазин излази 2 пута годишње и тренутно има тираж од око 10.000 примерака. Садржи чланке студената, професора и стручњака који своје знање активно примењују у пракси. У свом издању ESTIEM Магазин садржи информације о активностима и обезбеђује форум за размену нових идеја. Кроз рекламирање на најразличитије начине, које може бити комбиновано са чланцима, компанија може да се представи у контексту са темама које се тичу индустријског инжењерства и менаџмента. Магазин се дистрибуира свим локалним групама у кратком времену након сваке генералне скупштине.

Архива бројева магазина се налази на страници ESTIEM Магазин и та издања се могу преузети у .pdf формату са исте.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: ESTIEM