Frizbi

С Википедије, слободне енциклопедије
Frisbee 090719.jpg

Frizbi je često popularno ime za leteći disk, napravljen od plastike, obično prečnika 20 do 30 cm. Samo ime frizbi je zaštićeno ime firme Wham-O, i pravno se može odnositi samo na leteće diskove napravljene od strane ove kompanije. Međutim, često se pod frizbi misli na bilo koji plastični leteći disk.

Postoji više vrsta frizbija u zavisnosti od namene. Diskovi za ultimate su standardnog prečnika od 28 cm, i težine od 175 g. Diskovi za disk golf su obično manji, nisu dizajnirani za hvatanje, već su posebno pravljeni za dugačke ili posebno zakrivljene putanje. Diskovi za pse su pravljeni od čvršćeg materijala da bi trajali pod ugrizima psa, i obično su plići i imaju veću površinu za hvatanje. Najzad, postoje i diskovi sa rupom u sredini, poznatiji kao aerobies, koji duže lete od običnih, ali nude manje putanja leta i načina da se bace. Frizbiji su najpopularniji među decom, ali najčešće u Americi i među odraslima.

Tehnike bacanja frizbija[уреди | уреди извор]

Postoji veliki broj tehnika bacanja frizbija, međutim nekoliko je veoma često korišćeno i opšte prihvaćeno kao standardno. Tri osnovna načina da se baci frizbi su bekend, forhend i čekić. Bitna stvar kod svih tehnika bacanja frizbija jeste da se frizbi dobro zavrti kako bi imao veliki moment, i da se baci tako da ne osciluje oko svoje vertikalne ose (da se „ne trese“ tokom leta).

Bekend[уреди | уреди извор]

Tehnika koja se prvi uči u bacanju frizbija, i koja deluje najlogičnije i intuitivnije. I pored svoje jednostavnosti daje veliki izbor putanja frizbija i omogućava da se frizbi daleko baci. Tehnika dolazi u dve osnovne varijacije, za precizno i daleko bacanje.

  • Hvat: Palac se nalazi na gornjem delu frizbija na delu za hvat, a savijenim prstima se donji deo frizbija pridržava. Kažiprst može biti na ivici frizbija (precizno bacanje) ili ispod frizbija sa ostalim prstima, sem kažiprsta (daleko bacanje).
Bekend, Hvat za precizno bacanje, Pogled od gore
Bekend, Hvat za precizno bacanje, Pogled od dole
Bekend, Hvat za daleko bacanje, Pogled od gore
Bekend, Hvat za daleko bacanje, Pogled od dole
  • Bacanje: Ruka počinje savijena u laktu ispred tela, sa frizbije tačno na sredini tela, obično u visini struka. Većina igrača preferira da nakrivi frizbi malo tako da frizbi nije paralelan sa zemljom, već mu je kraj suprotan od mesta gde se drži bliži zemlji. Na ovaj način zglob pri bacanju je ispravljen i nalazi se u produžetku ruke. Frizbi se baca ispravljanjem ruke prema napred i postepenim dovođenjem frizbija u položaj paralelan sa zemljom (u slučaju da se baca ravna putanja). Ruka počinje pokret iz lakta, a završava se trajem zgloba i ispuštanjem frizbija.

Forhend[уреди | уреди извор]

Napredna tehnika bacanja frizbija. Omogućava da se frizbi leti izuzetno brzo i pravo. Preciznost se teško dostiže, ali jednom kada se ovlada tehnikom nudi veoma efektan i koristan način bacanja frizbija.

  • Hvat: Postavite prste u desni tetraedar, tj tako da su palac, kažiprst i srednji prst normalni jedni na druge (palac i kažiprst čine kao „pištolj“ a srednji prst je normalan na ravan pištolja). Frizbi postavite tako da naleže između kažiprsta i palca, palcem poklopite gornji deo frizbija. Postoje dve varijante hvata, jedna je kada kažiprst ostaje ispružen na sredini frizbiji, pomažući balansiranju, a druga kada se kažiprst savija prema srednjem prstu da bi se pomoglo jače rotiranje diska (ova druga varijanta je prikazana na slici ispod).
Forhend, Pogled od gore
Forhend, Pogled od dole
  • Bacanje: Ruka počinje pored tela, malo savijena u laktu, a frizbi u visini ramena. Suprotno od bekenda, slobodni kraj frizbija se blago nakrivi prema gore, tako da frizbi nije potpuno paralelan sa zemljom. Ovo se radi da bi zglob prirodno stajao kao produžetak ruke. Najbitnija stvar kod bacanja forhenda jeste da se ne baca iz ramena, ni iz lakta, već jedino iz zgloba šake. Zato je pokret pri bacanju veoma mali, baca se trzajem iz zgloba, a lakat se pomera tek toliko da taj trzaj podrži. Sam čin izbacivanja je sličan kao pucketanje prstima, te kažiprst i palac rade zajedno da bi rotirali disk. Neki početnici nalaze korisno da suprotnom rukom drže sebi mišicu ruke priljubljenom uz telo dok izbacuju frizbi da bi sprečili prirodan nagon da postupak bacanja počne iz ramena.

Čekić[уреди | уреди извор]

Ova tehnika je veoma slična forhendu, ali omogućuje da se frizbi baca naopačke, tj da leti naopačke. Tehnika je zgodna kada treba prebaciti igrača koji se nalazi tačno ispred bacača frizbija (tj kao na slici iznad).

  • Hvat: potpuno identičan kao kod forhenda. Sa tim što se obično hvat svodi na drugu varijantu, gde je prst kažiprst pored srednjeg prsta, a ne ispružen na sredini frizbija.
  • Bacanje: uhvatite frizbi kao za forhend, ali ga postavite tačno iznad glave, kao da sebi hoćete da stavite kapu, i držite frizbi naopačke. Ruka je malo povijena u laktu. Tehnika izbacivanja frizbija je slična kao kod forhenda, samo što se izbacivanje iz zgloba kombinuje sa izbacivanjem iz lakta da bi se dobilo na brzini. Tipična putanja frizbija je lagano ravno padanje, pa obratite pažnju da se ovom tehnikom frizbi ne može baciti daleko.

Putanja frizbija[уреди | уреди извор]

Putanje nakrivljenog frizbija
Crvena: Osa sredine tela
Plava: Izvan-unutra putanja
Zelena: Unutra-izvan putanja

Putanja kojom će frizbi leteti zavisi od sledećih parametara: nakrivljenosti frizbija prilikom bacanja, mesta ispuštanja frizbija, količine rotacija koju frizbi ima. Nakrivljene putanje izgledaju atraktivno, ali se teško kontrolišu, i zahtevaju dosta veštine. Dva osnovna termina se koriste da se opišu putanje:

  • Izvan-unutra putanja (plava boja), koja nastaja kada se frizbi baca tako da se prvo udaljava od ose tela, a onda približava. Bez obzira na vrstu bacanja, ovakva putanja se dobija kada se frizbi nakrivi pri ispuštanju tako da mu je deo bliži osi tela bliži zemlji. Odnosno, ako imate nešto nacrtano na gornjem delu frizbija, da crtež gleda prema osi tela. Frizbi se tada baca malo u stranu. Na primer, ako se baca forhend (desna plava linija) frizbi će biti nakrivljen prema telu, toliko da bude skoro vertikalan, baca se od desno od mete, i frizbi umesto da je pored tela, krivljenjem ruke unazad se dovodi u poziciju da gotovo dodiruje rame.
  • Unutra-izvan putanja (zelena boja), koja nastaje kada se frizbi baca tako da preseca osu tela. Na primer ako se baca bekend (leva zelena linija), frizbi se baca kao i obično, jedino što se ne ispravlja pre izbacivanja. Umesto toga se održava nakrivljenost (tako da gornji deo frizbija gleda prema osi tela), a pokret ruke pri izbacivanju kao da se želi baciti frizbi desno od mete. Taman toliko da zakrivljena putanja dovede frizbi tačno do mete.

Zanimljivosti[уреди | уреди извор]

Rekord u dobacivanju frizbija iznosi 126 sati.[1]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Рубрика „Тривије”. НАЈ месечник за ученике и ученице старијих разреда основне школе (82 изд.). „Нова школа” д.о.о. Београд, ЦИП – Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије. стр. 45. ISSN 1451-3013. Архивирано из оригинала на датум 22. 01. 2018. Приступљено 22. 1. 2018. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]