Hanibal Lektor

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Hannibal Lecter
Entoni Hopkins kao Hanibal Lektor u Kad jaganjci utihnu
Entoni Hopkins kao Hanibal Lektor
Ime Hannibal Lecter VIII
Datum rođenja 20. januara 1933. (1936. u filmu)
Titule Dr. Hannibal Lecter / Grof Hanibal Lektor VIII
Alijasi Lojd Vajmen
Dr. Fel
Gosn. Closter
Nadimci Hanibal - kanibal
Trbosek iz Česapika
Pol Muški
Nacionalnost Litvanska (Zemlja u kojoj je rođen/otac), Italijanska (Majka), Francuska (državljanstvo)
Rasa Bijelac
Porodica Miša Lektor (Sestra)
Grof Robert Lektor (Ujak)
g-đa Murasaki (Ujna)
Ljubav g-đa Murasaki, Klaris Starling
Broj žrtava više od 29
Zanimanje Forenzički psihijatar
Školovanje Pariz, Francuska (Doktor medicine)

Bolnica univerziteta Džons Hopkins, Baltimor, Merilend (Stažista psihijatrije)

Kreirao Hanibala Tomas Haris
Glumili Hanibala: Brajan Koks - Lovac na ljude
Entoni Hopkins - Kad jaganjci utihnu, Hanibal, Crveni zmaj
Gaspar Ulije - Hanibalovo odrastanje
Eren Tomas - Hanibalovo odrastanje (dijete Hanibal)

Dr Hanibal Lektor (engl. Dr. Hannibal Lecter) je filmski lik inspirisan likom iz romana Tomasa Harisa (engl. Thomas Harris). Hanibal Lektor je lik u više filmova: „Hanibalovo odrastanje” (engl. Hannibal Rising), „Lovac na ljude“ (engl. Manhunter), „Crveni zmaj” (engl. Red Dragon), „Kad jaganjci utihnu” (engl. The Silence of the Lambs) i „Hanibal“ (engl. Hannibal). U većini filmova ovaj lik tumačio je Entoni Hopkins osim u filmovima „Lovac na ljude“ gde ga je tumačio Brajan Koks i „Hanibalovo odrastanje“ gde ga je tumačio Gaspar Ulije.

Hanibal Lektor[уреди | уреди извор]

Hanibal Lektor je nižeg rasta, ima tamnu kosu i kestenjaste oči. Kao mali je mučio i ubijao životinje, što je rani i uobičajan znak po kojem se prepoznaje sociopata. U knjizi „Crveni zmaj” spominje se da na levoj ruci ima još jedan dodatni prst, duplikat srednjeg prsta. U filmu „Hanibal” on je uklonio ovaj dodatni prst, dok se u filmu „Hanibalovo odrastanje” njegova fizička abnormalnost ni ne spominje. Njegova glavna karakteristika je nedostatak pokajanja.

Lektor gaji interesovanja za mnoge stvari, a neke od njih su psihijatrija, medicina, psihologija, kulinarstvo, umetnost, muzika (obožavalac je Baha, a od muzičkih instrumenata voli mandolinu i klavir). On je čovek koji ima ukusa u svim aspektima života. Ima izvanredan osećaj mirisa, sposoban je da razlikuje i opaža sa velikom preciznošću. U filmu „Crveni zmaj” opaža da losion, koji je agent Vil Grejam imao na suđenju, opet ima na sebi kada Lektora posećuje nakon nekoliko godina.

Film „Crveni Zmaj“[уреди | уреди извор]

Film „Crveni zmaj“ je treći triler u nizu serijala o serijskom ubici Hanibalu Lektoru. Inače, ovo je druga ekranizacija istoimenog romana, posle Lovca na ljude sa kompletno drugom postavom glumaca.

Nakon koncerta, na kraju kojeg je nestao jedan od muzičara, Lektor sprema večeru svom društvu muzičara. Dok je raspremao sto, stigao je jedan nezvani gost – forenzičar-psihijatar, agent FBI Vil Grejam (engl. Will Graham) koji je hteo da se posavetuje sa kolegom oko novog serijskog ubice. Novi serijski ubica još uvek nije identifikovan, a ono što ga karakteriše jeste to što sa žrtava odnosi delove tela. Grejam otkriva nešto jako zanimljivo u Larusovoj gastronomskoj enciklopediji koja se nalazila na polici Lektorovog ormana. Enciklopedija je imala označenu stranicu na kojoj se nalazio recept za spremanje jela od ljuddkih delova. Videvši da je otkrivena njegova tajna, da bi se spasao Lektor zabada Grejamu nož u stomak. Agent Grejam je odreagovao sporije, ali je ipak uspeo da izvadi pištolj, puca u Lektora i da izvuče živu glavu. Ranjeni kanibal, dr Hanibal Lektor, nakon suđenja je proglašen krivim i našao se opet ćeliji sa neprobojnim staklom kao iz filma, slično prethodnom filmu iz serijala „Kad jaganjci utihnu“. Nakon suđenja agent Vil Grejam se povukao iz FBI-ja i živi povučeno.

Nekoliko godina kasnije, kad ubica Crveni zmaj u periodu od mesec dana ritualno izmasakrira dve porodice, Grejamov šef Kroford (engl. Crawford) moli Grejama za pomoć. Imaju tri nedelje da uhvate ubicu. Kako bi pronašao ubicu, uprkos traumatičnom iskustvu i potisnutom strahu, Grejam traži pomoć od Lektora oko toga kako ubica bira žrtve. Grejam mora još jednom da se suoči sa Lektorovom monstruoznom inteligencijom. Dovodi u rizik vlastiti život i sigurnost svoje porodice. Počinje potraga za novim serijskim ubicom koji predstavlja neočekivano i veoma sugestivno izdanje Lektorovog sledbenika. Kad ubije svoje žrtve, ubica lomi ogledalo i parčiće ogledala stavlja u očne otvore svojih žrtava. Naravno, iako dobro čuvani, neverovatno vešt Hanibal je posredno, ali i direktno zakuvao smrtonosnu slagalicu i visoku igru nerava. On je šifrovano slao ubici poruku sa Grejamovom adresom. Ubica je u međuvremenu upoznao slepu devojku u koju se zaljubio i u njemu počinju da se bore ljudska emocija i ubilački nagon. Neobična saradnja Grejama sa Lektorom dovela je Grejama na korak do ubice koji je oličenje čistog zla. Grejam je opet povređen, ali je ubica konačno ubijen.

Četvrti deo, „Hanibalovo odrastanje“[уреди | уреди извор]

Gaspar Ulije kao mladi Hanibal u Hanibalovom odrastanju

U četvrtom nastavku ovog serijala, „Hanibalovo odrastanje”, Hanibal Lektor nije predstavljen kao krvnik već kao žrtva. To je priča o Lektorovom odrastanju u atmosferi moralne dvoličnosti. U ovom filmu je prikazano šta je mladog Hanibala nateralo da se iz normalnog mladića pretvori u kanibalističkog monstruma. Hanibal se pojavljuje na platnu kao školarac i student, ali u ovom nastavku glavnu ulogu dobio je francuski glumac Gaspar Ulije.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]