Википедија:Чишћење

Из Википедије, слободне енциклопедије

Чишћење се односи на правопис, граматику и стил чланка. Овај пројекат је Википедија на српском језику, па самим тим је неопходно да чланци на њој буду писани стандардним, правописно и граматички тачним српским језиком. Понекад се дешава да чланци не задовољавају ове критеријуме, те је неопходно унети правописне, граматичке и стилске исправке.

Када је чланак правописно, граматички и стилски лоше написан, потребно је да се унесу:

  • правописне, стилске и граматичке исправке што подразумева исправке делова (или целог текста) који не одговарају стандардном књижевном српском језику. Ако имате неку недоумицу у вези са правописом, граматиком или стилом српског језика, потражите помоћ од заједнице на Тргу Правописна питања. Такође, на истој страници, у самом врху, имате линкове ка неким корисним страницама што се тиче правописних и граматичких правила у српском језику.

ВАЖНО![уреди]

Чишћење не подразумева:

  • Преправљање комплетног чланка са екавице у ијекавицу и обратно. Српски језик има два потпуно равноправна наречја, екавицу и ијекавицу. Чланци се допуњују и исправљају на оном наречју у ком је текст започет. Ако је текст започет у једном наречју, а има делова у другом, онда те делове треба ускладити са наречјем у којем је текст започет.
  • Пребацивање комплетног чланка из латинице у ћирилицу и обратно. Српски језик, с чисто лингвистичке тачке гледишта, има два потпуно равноправна писма — латиницу и ћирилицу, те се политика примењена на наречје, такође може применити и на писмо: ако је текст започет у једном писму, а има делова у другом, онда те делове треба ускладити са писмом у којем је текст започет.

Ако наиђете на страну која не задовољава горе наведене услове, или на један део чланка коме је потребно правописно, граматичко и стилско сређивање, додајте шаблон {{чишћење}} и тај чланак ће се аутоматски наћи у категорији чланци за чишћење. Такође, више је него добродошло да на страници за разговор тог чланка изнесете разлоге зашто је дотични чланак потребно „очистити“, као и смернице шта би било корисно урадити да би се добио квалитетан и правописно, граматички и стилски исправан текст, што ће бити велика помоћ оном кориснику који одлучи да исправи текст. Наравно, уколико имате воље, времена и знања, такође можете и сами да обавите посао.

Види још[уреди]