IMSI

С Википедије, слободне енциклопедије

Интернационални идентификациони број корисника[1]IMSI (енгл. International Mobile Subscriber Identity) је јединствени број повезан са свим GSM и UMTS мрежи мобилним корисницима. Држи се у SIM картици у унутрашњости телефона и телефон шаље тај број на мрежу. Такође се користи за набавку осталих детаља о мобилном телефону у Регистру властитих претплатника (HLR) или локално копирано у Регистру гостујућих претплатника. Како би се избегло да претплатник се може идентификовати и пратити од прислушника на радио интерфејсу, IMSI се шаље ретко што је више могуће и непосредно генеризан TMSI се шаље уместо.

IMSI се користи у било којој мобилној мрежи која је спојена са других мрежама, нарочито CDMA и EVDO мреже, као и GSM мреже. Тај број је урађен директно у телефону или у R-UIM картицу (CDMA еквивалент SIM картици у GSM-у).

IMSI је обично 15 цифара дуг, али може бити краћи (нпр. MTN Јужна Африка има старе IMSI-е које се још увек користе на тржишту са 14 цифара). Прве 3 цифре су Мобилни код земље, а прате их Код мобилне мреже (MNC), са 2 цифре (Европски стандард) или 3 цифре (Северни Амерички стандард). Преостале цифре су идентификациони број мобилног корисника (MSIN) унутар мреже претплатника.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Марковић, Вера; Маринковић, Златица. „Целуларни концепт и ГСМ систем” (PDF). Мобилне телекомуникације. [мртва веза]