Indimedija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Indimedija (en:Indymedia, skraćeno od Independent Media - nezavisni medij) je svetska mreža alternativnih medija i nezavisnih dopisnika, koji najčešće dele alterglobalistički pogled na politička dešavanja.

Indimedija je medij otvorenog tipa, gde svako može objaviti i komentarisati vest. Nastala je 1999. godine iz potrebe za objektivnim obaveštavanjem samoniklih organizacija i aktivista za vreme protesta protiv Svetske trgovinske organizacije (STO) u Sijetlu.

Od snimljenog materijala Indimedija Sijetl je proizvela seriju dokumentarnih filmova koje je distribuirala širom SAD i sveta. Indimedija, pored filmske produkcije, je takođe izdavala i novine, kao i hiljade audio segmenata emitovanih putem interneta i radija.

U narednih par godina je, kroz decentralizovanu mrežu, hiljade medijskih aktivista je uspostavilo lokalne indimedije, prvo u Londonu, Kanadi, Meksiko Sitiju, Pragu, Belgiji, Francuskoj, Italiji, i mnogim drugim zemljama. Danas su Indimedija centri uspostavljeni na svakom kontinentu.

Neki od principa rada indimedije su:

  • omogućiti informacionu strukturu za ljude i mišljenja, koja nemaju pristupa talasima i resursima korporativnih medija.
  • podržavanje lokalne, regionalne i globalne borbe protiv eksploatacije i represije.
  • funkcionisanje na nekomercijalnim, nekorportativnim i antikapitalističkim principima.

Nezavisne medijske mreže izveštavaju pre svega o događajima iz sveta radikalnog aktivizma, alterglobalizma i o ostalim stvarima o kojima nije moguće saznati na mejnstrim medijima.

Spoljašnje veze:[уреди]