Пређи на садржај

Liga budućih šampiona

С Википедије, слободне енциклопедије


Liga budućih šampiona je takmičenje za najmlađe fudbalere na teritoriji Srbije koje postoji od 1996. godine.[1]

Liga i sistem takmičenja[уреди | уреди извор]

U sezoni ove lige nadmeću se devojčice i dečaci rođeni između 2011. i 2016. godine. Na takmičenju učestvuju timovi iz 60 liga i preko 10.000 takmičara.[2]

Liga se odigrava na terenima za mali fudbal. Svaki tim se sastoji od ukupno 15 igrača. Timovi su rapoređeni u različite grupe na osnovu godišta, a utakmice se u grupi igraju po sistemu "svako sa svakim". [3]

Najbolje ekipe grupne faze se plasiraju u eliminacionu fazu ovog takmičenja, a ova faza kulminira republičkim finalom Lige budućih šampiona koja se uglavnom održava u maju svake godine na terenima Kulturno-sportskog centra Čajetina, na Zlatiboru.[4] Šampioni u svim starnosnim kategorijama se proglašavaju nakon dva dana takmičenja, kada je moguće da se održava i preko deset utakmica istovremeno. Utakmice se sastoje iz dva poluvremena od 15 minuta za sve generacije, a odmor između poluvremena ne traje duže od pet minuta.

Istorija[уреди | уреди извор]

TV SOS kanal je osnovao Ligu budućih šampiona. Kolektivni sportovi su izuzetno popularni u Srbiji, tako da je takmičenje u fudbalu odlično primljeno u školicama i klubovima. Liga je inicijalno trebala da organizuje takmičenja osnovaca i u drugim sportovima, ali zbog komplikovog procesa organizacije je odlučeno da fudbal bude glavna i jedina sportska disciplina.

Ovaj koncept Lige budućih šampiona je prvo zaživeo u beogradskim fudbalskim balonima, a rast popularnosti je učinio da se takmičenje proširi širom Srbije. Koordinatori iz mnogih gradova su želeli da liga zaživi i u njihovom mestu, pa su 2017. godine nastali novi centri Lige budućih šampiona u Somboru (Bački okrug), Novom Sadu (Južna Bačka) i Zrenjaninu (Severni Banat). Liga je doživela uspeh i u novim centrima i to je dovelo do otvaranja centara za Šumadijski okrug u Kragujevcu i Mladenovcu. I Novi Pazar je postao domaćin ekipama iz Raškog okruga, a na ovim terenima se takmiče i ekipe sa severa Kosova. Od prvog dana tu su i centri za timove Zlatiborskog okruga (sedište u Užicu i Čajetini), a timovi iz Vojvodine su 2022. godine dobile koordinacioni centar u Rumi.

Domaćin prvog finalnog turnira Lige budućih šampiona je bio Beograd, a od tada je turnir premešten na Zlatibor i 2024. godine će se po osmi put igrati na planini Zapadne Srbije.

Partneri Lige budućih šampiona[уреди | уреди извор]

Praćenje Lige budućih šampiona[уреди | уреди извор]

TV SOS kanal plus emituje preglede kola Lige budućih šampiona, a kompletan video materijal se može naći na njihovom zvaničnom YouTube kanalu.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Zvanični YouTube kanal Lige budućih šampiona

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Liga buducih sampiona”. www.ligabuducihsampiona.rs. Приступљено 2024-05-23. 
  2. ^ „Instagram”. www.instagram.com. Приступљено 2024-05-23. 
  3. ^ „Liga buducih sampiona”. www.ligabuducihsampiona.rs. Приступљено 2024-05-23. 
  4. ^ „ZAVRŠENA LIGA BUDUĆIH ŠAMPIONA ZA 2023. GODINU – SOS KANAL PLUS” (на језику: енглески). 2024-05-23. Приступљено 2024-05-23.