MMORPG

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Masivna višeigračka umrežena igra uloga)
Икона видео игре

MMORPG је скраћеница за Massive Multiplayer Online Role Playing Game (масовна вишекорисничка мрежна игра играња улога). Поента таквих игара је уживљавање у улогу лика којег сами стварате и којим напредујете кроз виртуелни, имагинарни свет. Најпопуларније игре из овог жанра су World of Warcraft, Lineage, eRepublik и Guild Wars.

Први српски MMORPG, WarScroll написан је у PHP-у и користи MySQL базу података. Игра се у потпуности из браузера и бесплатан је. Осим играча из Србије, у овој игри учествују и играчи из целог света.

Заједничке особине[уреди | уреди извор]

Иако се модерни MMORPG-ови понекад значајно разликују од својих претходника, многи од њих деле исте основне особине. Неке од тих особина су: постојано окружење, развијен систем напредовања ликова у игри, социјална интеракција међу играчима унутар игре, посебна култура у игри, могућност чланства у разним групама и удружењима играча и прилагођавање ликова у игри.

Теме[уреди | уреди извор]

Већина популарних ММОРПГ-ова је заснована на традиционалним темама фантастике. Неки користе хибридне теме које или спајају или замењују фантастичне елементе са елементима научне фантастике, мача и магије или криминалистичке фантастике. Други црпе тематски материјал из стрипова, окултизма и других жанрова. Ови елементи се често развијају користећи сличне задатке и сценарије који укључују потраге, чудовишта и плен.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]