Окултизам

С Википедије, слободне енциклопедије
Бафомет се често повезује са окултним.

Окултизам (лат. occultus – скривен) се тумачи као скривено знање недоступно већини, доступно само појединцима који истражују духовну стварност која се налази изван домета чулног опажања. Методе које се примењују су проучавање езотеријских списа, медитација; с циљем досезања виших ступњева свести. Због своје духовне природе, окултизам је уско повезан с религијом. Равноправан појам је и езотерија.

Теоријски, окултизам се односи на учења по којима све ствари, међусобно нужно повезане, припадају једној јединој целини захваљујући дејству тајанствених природних сила, које нису ни просторне ни временске. Практично гледано, то је бављење тим тајанственим силама, које се обично персонификују и призивају (као нпр. у Гетеовом Фаусту, I део, 1. сцена). Међу интересовања окултиста спадају феномени телепатије, телекинезије, левитације и сл.

У научном погледу окултизам је заблуда, док су уметници одувек показивали интересовање за појаве ове врсте, верујући да уметничко биће превазилази границе рационално-практичног понашања људи.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Реч occultus први је употребио њемачки лекар Корнелиус Агрипа у књизи Окултна филозофија, објављеној 1533. године која представља најпознатије дело о магији у доба ренесансе.

С друге стране реч окултизам први је изреком споменуо француски окултиста Елифас Леви 1856. године: "Усудили смо се прекопати по рушевинама бивших светилишта окултизма."

Тајна вештина[уреди | уреди извор]

Окултизам је и веровање у окултне силе и пракса окултних наука. Окултизам заступа постојање флуида путем којих се невидљиви свет рефлектује у видљивом, истражује аналогије и везе између видљивог и невидљивог, и однос између бића и видљивих појава. Залаже се за чување тајности догме и обреда. Окултизам у ужем смислу подразумијева сва окултна умећа и окултне науке. Једнако тако, окултизам означава тајну вештину и процес спозаје више и недокучиве истине. Често се повезује и надопуњује религијским и филозофским елементима попут гностицизма, херметизма, неоплатонизма, кабале, телеме и теозофије. Међу окултне науке убрајају се алхемија, астрологија, магија, херметизам, кабала и нумерологија.

Негативно значење[уреди | уреди извор]

Поменути појам често се користи и у негативном смислу. Штетан утицај приписује се разним покретима и особама које се везују уз сам окултизам. Покрети и појаве као што су сатанизам, спиритизам, црна магија, црна миса, као и појединци који се баве овим деловањима, описују се као штетни, намењени само стицању личне користи; или се једноставно тако тумаче због извођења тајних непознатих обреда који наводно захтевају људске жртве, проливање крви и слично.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Riffard, Pierre A. (1989). Rječnik Ezoterizma. Zagreb: August Cesarec. 
  • Eliphas Levi (1990). Ritual i dogma visoke magije. Beograd: Esotheria.