Микродрајв

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Microdrive)
Микродрајв (ZX Microdrive)
Кертриџи
унутрашњост кертриџа

Микродрајв (Microdrive) је врста уређаја за запис на магнетни меморијски медиј који је фирма Синклер Рисерч (Sinclair Research) лансирала на тржиште 1983. године. У почетку је ова спољашња меморија била намењена рачунару ZX Spectrum, да би се недуго иза тога појавила и на рачунарима Sinclair QL као основни тип меморијског носиоца података.

Иако је у суштини за време појављивања Микродрајва то била јефтина алтернатива флопи дисковима, постојали су фактори који су утицали на његов скроман комерцијални успех. У првом реду је изникао проблем са магнетним тракама унутар кертриџа који су коришћени за запис информација. Проблеми ове врсте су били изражени нарочито у времену после појављивања на тржишту, да би се током времена поузданост кертриџа повећала.

Други је проблем био у томе да сам Микродрајв није био превише скуп уређај (цена 49.95 фунти) али је за његово прикључивање на Спектрум био потребан ZX Interface I који се продавао по истој цени. Ово се већ приближавало цени самог рачунара али је и даље било доста јефтиније од уређаја за флопи-дискове.

Кертриџи[уреди | уреди извор]

Микродрајв је као медиј за запис података користио тзв. кертриџе са димензијама 44x34x8 мм. Они су унутар себе имали 5 метара дугу магнетну траку која се кретала брзином од 76 центиметара у секундии имала ширину од 1,9 мм. Брзина читања података је била 15 килобајта у секунди, што би за рачунар са малом меморијом као што је Спектрум био доста добар резултат. Међутим, због природе медија који је представљао кружну траку која је правила пуну ротацију у току 8 секунди, у пракси је читање података трајало знатно дуже. Занимљив је и податак да величина записа на кертриџима није била фиксна већ се кретала од 85-96 kB. Ни цена појединачног кертриџа није била мала. Приликом појвљивања су коштали по 4,95 фунти, да би им се касније цена спустила до 1,99 фунти.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]