Overwatch

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Overwatch
Overwatch cover art (PC).jpg
Overwatch
Девелопер(и)Blizzard Entertainment
Издавач(и)Blizzard Entertainment
Дистрибутер(и)ComputerLand Games; GameS
Платформе
Излазак24. мај 2016.
Жанр(ови)тимска пуцачина у првом лицу

Overwatch (срп. Овервоч) је онлајн пуцачина из првог лица направљена и издата од стране Blizzard Entertainment . Изашла је 24. маја 2016. године за платформе Microsoft Windows, PlayStation 4, и Xbox One.

"Овервоч" ставља играче у два тима од по шест играча. Сваки од играча бира једног од 24 предефинисана лика, звана "хероја". Сваки од хероја има јединствене карактеристике, моћи и изглед. Улоге хероја су следеће: Напад (Offense), Одбрана (Defense), Тенк (Tank) и Подршка (Support). Играчи у једном тиму раде заједно да заузму контролне тачке на мапи или да превезу терет преко исте у току ограниченог времена. У току игре могуће је откључати козметичке додатке који немају утицаја на игру, као што су скинови и победничке позе. У игри постоји више модова, као што су компетитивни са ранг листом, "нормална" игра и разни аркадни модови. Могуће је набавити и разне козметичке додатке микротрансакцијама. "Овервоч" је настао након отказивања ММО игре "Титан" у 2014. Игра је највише инспирације добила из игара "Титан" и "Team Fortress 2". Неке идеје су дизајнери узели од MOBA игара попут "DotA 2" и "League of Legends". Највише времена дизајнери су потрошили на прављење ликова, њихових моћи и физичког изгледа, позадинске приче као и балансирању истих како би били приступачни новајлијама у жанру, али и искуснијим играчима.

"Овервоч" је представљен на БлизКону 2014 и потпуно игривом стању и био је у затвореној бети од касне 2015 до ране 2016. Отворену бету играло је око 10 милиона играча. Игра је рекламирана кратким анимираним видео снимицима који су представљали причу и све ликове. "Овервоч" је по изласку зарадио позитивне критике због једноставности играња, различитих ликова, шарене графике и забавног гејмплеја[тражи се извор]. Ова игра се сматра једном од најбољих у 2016[тражи се извор], а добила је више награда за игру године[који? ]. "Овервоч" је и признати електронски спорт, те од 2017. се одржавају професионална такмичења са тимовима и спонзорима.

Развиће игре[уреди]

Игра је настала на темељима пропале игре Титан, која је била у развоју 7 година. Овервоч је могао да се по први пут игра у затвореној бети крајем 2016. Затворена бета је прешла у отворену почетком 2016. а у мају 2016. игра је званично објављена.

Професионална игра[уреди]

Overwatch league (Овервоч лига) је основана 2016 године и ту се такмиче најбољи играчи и најбољи тимови ове игре. 2016. године није се одржала лига, него само неколико мањих турнира, 2017. одржана је мања лига, док је за 2018. годину планирана права Овервоч лига.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]