Пређи на садржај

Pimcore

С Википедије, слободне енциклопедије

Pimcore је отворена PHP софтверска платформа за управљање информацијама о производима (PIM), управљање мастер подацима (MDM), управљање подацима о корисницима (CDP), управљање дигиталним ресурсима (DAM), управљање садржајем (CMS) и електронско пословање.

Технологија[уреди | уреди извор]

Pimcore се користи у веб прегледачу и базиран је на PHP програмском језику, као и MySQL/MariaDB систему за управљање базама података. Састоји се од модуларне софтверске архитектуре која користи водеће развојне оквире, као што су Symfony пројекат и систем управљања пакетима Composer на основу "најбољих пракси". Архитектура користи конвенције објектно-оријентисаног развоја софтвера, узимајући у обзир MVC (Model View Controller) образац дизајна.

Pimcore следи спецификације и дефиниције PHP Framework Interop Group (PSR 1, 2, 3, 4 и 7). Компанија је члан овог тела за стандардизацију PHP-а од августа 2016. године.

Од свог почетног издања 2010. године, Pimcore следи потпуно API-оријентисани приступ. Све функционалности могу се приступити помоћу PHP и REST API-ја. Ово омогућава једноставну повезаност са било којим постојећим системима трећих страна, као што су SAP, Navision, Salesforce или Oracle. Основа Pimcore-a је проширива кроз компоненте и додатке трећих страна.

Pimcore има интерфејс за управљање системом и подацима. Кориснички интерфејс базиран је на развојном оквиру Sencha Ext-JS-6.

Функционалности[уреди | уреди извор]

Портфолио Pimcore-а састоји се од софтверских решења отвореног кода за управљање мастер подацима у више домена и решења за дигиталну комерцију и управљање садржајем преко различитих канала. Поред бесплатне заједничке верзије, софтверско решење је такође доступно и као enterprise верзија. Платформа укључује функционалности за управљање информацијама о производима (PIM), управљање садржајем на вебу (CMS), управљање дигиталним ресурсима (DAM) и е-комерц и доступна је под отвореном лиценцом GPLv3 и пропријетарном PEL (Pimcore Enterprise License).

Мастер подаци управљање (MDM) / Управљање информацијама о производима (PIM)[уреди | уреди извор]

MDM/PIM функционалности Pimcore-а баве се циклусом живота мастер и подацима о производима компаније. Фокус је на консолидацији података, стварању централног репозиторијума података и темама управљањја квалитетом података. У овом контексту, Pimcore омогућава конфигурацију модела података било какве сложености и консолидацију података за компаније из различитих индустрија и с различитим бизнис моделима. Pimcore укључује више од 40 компоненти података и компатибилан је са класификационим системима као што су eCl@ss и GS1. Садржаји, структуре, верзије, описи, преводи могу се управљати централно.

Управљање садржајем на вебу (CMS)[уреди | уреди извор]

CMS функционалности базиране су на медијски неутралном управљању подацима и подршци принципу једног извора и вишеканалног објављивања. Pimcore може се користити за креирање и управљање вишемедијским и вишеканалским садржајем који се може користити на дигиталним уређајима (рачунар, мобилни телефон, таблет) као и ван мреже на продажним местима и у штампаним медијима.

Управљање дигиталним ресурсима (DAM)[уреди | уреди извор]

DAM функционалности укључују централизовано управљање, класификацију и конверзију дигиталних медија у било каквом формату и величини. Циљ је поједноставити управљање медијима и испоручити правилне медије у одговарајућим форматима релевантним излазним каналима.

Е-комерц-оквир[уреди | уреди извор]

Е-комерц-оквир је компонентни развојни оквир за брзо развијање флексибилних B2B и B2C е-комерц апликација.

Оквир података о корисницима[уреди | уреди извор]

Оквир података о корисницима је компонентни развојни оквир за брзо развијање апликација за управљање подацима о корисницима, сегментацију подацима о корисницима, персонализацију и аутоматизацију маркетинга.

Pimcore платформа[уреди | уреди извор]

Пимcore платформа комбинује PIM, CMS, DAM и е-комерц у једну отворену платформу, позиционирајући се као системско решење за консолидацију ИТ пејзажа. У том смислу, Pimcore је шампион интегрисаних системских решења, уместо приступа "најбољих пракси".

Историја[уреди | уреди извор]

Pimcore је првобитно развила дигитална агенција elements.at New Media Solutions GmbH. Прва јавна бета верзија је објављена 21. јануара 2010. године. У 2013. години, компанија Pimcore GmbH је основана.

У 2015. години, Pimcore је покренуо глобални програм за партнерство за системске интеграторе и дигиталне агенције. Има партнере у Европи, Северној Америци и Југоисточној Азији.

Pimcore прати упутства и дефиниције PHP Framework Interop Group (PSR 1, 2, 3, 4 и 7). Компанија је члан овог тела за стандардизацију PHP-а од августа 2016. године.[1]

У 2018. години, Pimcore је добио 3,5 милиона долара у Серији A финансирања од стране немачког Auctus Capital.[2]


У 2022. години, Pimcore је закључио уговор о Серији B вредан 12 милиона долара, предводећи га Nordwind Growth, да глобално прошири Enterprise отворени софтвер за управљање подацима и искуством. [3]

Технологија[уреди | уреди извор]

Pimcore је веб-базирана апликација и користи PHP програмски језик и MySQL/MariaDB систем за управљање релационим базама података. Основна апликација је проширива кроз прикључке и коришћењем API-ја. Pimcore укључује административни интерфејс на задњој страни за конфигурацију система и управљање подацима. Користи следеће компоненте:[4]

  • Symfony, веб-апликациони оквир
  • PHPUnit, оквир за тестирање јединица
  • Twig, механизам за шаблоне
  • Swift Mailer, библиотека за е-пошту
  • Composer, менаџер пакета
  • Ext JS, оквир за једностраничне [JavaScript] апликације

Употреба[уреди | уреди извор]

Northgate Markets, развили су систем за наручивање од краја до краја и редизајнирали своју веб локацију помоћу Pimcore.[5] Alshaya, оператор међународних франшиза са седиштем у Кувајту, имплементирали су PIM и DAM за управљање подацима за 1,8 милиона производа.[6] Open Icecat додала је прикључак отвореног кода за отпремање базе података отворених садржаја на Pimcore инстанцу. [7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Personnel - PHP-FIG”. php-fig.org. Приступљено 2020-08-13. 
  2. ^ Butcher, Mike (2018-12-14). „Pimcore closes $3.5M for its open-source data platform to expand in the US”. techcrunch.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-08-13. 
  3. ^ Rietsch, Dietmar (2022-09-23). „Pimcore Closes $12M Series B Deal led by Nordwind Growth to Globally Expand Enterprise Open-Source Data and Experience Management Platform”. pimcore.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-09-23. 
  4. ^ „Github - Pimcore”. github.com. Приступљено 2020-08-06. 
  5. ^ Grill-Goodman, Jamie (2019-07-26). „Case Study: How Northgate Market Is Future-Proofing Grocery”. risnews.com. Приступљено 2020-08-13. 
  6. ^ „Success Story - Alshaya - PSG” (PDF). 2020-07-23. Архивирано из оригинала (PDF) 30. 08. 2021. г. Приступљено 2020-08-06. 
  7. ^ „Icecat - Pimcore plugin”. 2021-09-30. Приступљено 2021-09-30.