Pravo na novčanu nadoknadu za pomoć i negu drugog lica

С Википедије, слободне енциклопедије
Pravo na novčanu nadoknadu za pomoć i negu drugog lica jedno je od ljudskih prava i pravo iz invalidskog i penzionog osiguranja

Pravo na novčanu nadoknadu za pomoć i negu drugog lica jedno je od ljudskih prava i pravo iz invalidskog i penzionog osiguranja, po kome naknada pripada osiguraniku ili korisniku penzije kod koga je zbog prirode i težine stanja povrede ili bolesti neophodna pomoć i nega drugog lica radi zadovoljenja osnovnih životnih potreba.[1]

U Srbiji je, ovu naknadu koja je 2017. godine iznosila 16.346 dinara, primalo oko 76.000 ljudi.[2]

Uslovi za sticanje prava[уреди | уреди извор]

Potreba za pomoći i negom drugog lica nastaje kada osiguranik ili korisnik penzije:

  • postane nepokretan,
  • ako zbog težine i prirode trajnih bolesti i bolesnog stanja osoba nije sposobna da se samostalno kreće, niti da se sam hrani, svlači, oblači,
  • ako je slep.

Ostva­ri­va­nje ovog pra­va u Re­pu­blič­kom fon­du za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje Srbije, ni­je uslo­vlje­no vi­si­nom dru­gih pri­ma­nja, ni­ti kon­kret­nom di­jag­no­zom, već is­klju­či­vo op­štim zdrav­stve­nim sta­njem oso­be ko­ja pod­no­si zah­tev, od­no­sno nje­go­vom funk­ci­o­nal­no­šću i spo­sob­no­šću za oba­vlja­nje osnonih ži­vot­nih ak­tiv­no­sti.

Postupak[уреди | уреди извор]

Da bi se ostvarilo ovo pravo, pre podnošenja zahteva, potrebno je da se nad licem kome je neophodna pomoć drugog lica obavi ve­šta­če­nje, ko­je spro­vo­di le­kar ve­štak od­re­đe­ne spe­ci­jal­no­sti na osno­vu pri­lo­že­ne me­di­cin­ske dokumentacije i pre­gle­da ko­ri­sni­ka. Nakon oovog pregleda veštak do­no­si na­laz, oce­nu i mi­šlje­nje, na osnovu koga to lice ostvaruje ovo pravo.

U slučajevima kada invalidska komisija proceni da zdravstveno stanje može da se poboljša, zakazuje se kontrolni pregled.


Vidi još[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pravo na novčanu nadoknadu za pomoć i negu drugog lica”. Zavod za socijalno osiguranje Srbije. Архивирано из оригинала 03. 07. 2019. г. Приступљено 27. 1. 2020. 
  2. ^ Kesar - Davidov, Danijela. „Kako ostvariti pravo na tuđu negu i pomoć”. Politika onlajn 4. 9. 2017. Приступљено 27. 1. 2020. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]