Shayfeencom

Из Википедије, слободне енциклопедије
Shayfeencom лого

Shayfeencom је антикорупцијска организација у Египту. Shayfeen.com, касније назван Shayfeencom (eгип.: Посматрамо вас), је иницијатива започета од стране три египатске жене (ТВ новинарке, професорке на универзитету и консултанткиње маркетинга) да помогну увођење политичких реформи и демократије у њиховој земљи.[1]

Shayfeencom је популаран покрет чији фокус је на надгледању легалности и интегритета прецедничких и парламентарних избора у Египту путем учешћа јавности. Покрет има за циљ окончање свих врста корупције у владиним и невладиним институцијама. Путем јавног надгледања тежи се подизању нивоа образовања и свести јавности у погледу значењжа и принципима демократије. Покрет је основала 2005. године група неполитички орјентисаних индивидуа. Тада је започето надгледање првих вишепредседницких избора у Египту. Током првог месеца ове иницијативе, 5000 људи је волонтирало. Данас, овај покрет обухвата преко 10 оснивача са више хиљада чланова. Он је непрофитна организација без политичких у економских идеологија. У финансирању покрета учествују египатски грађани.

Одбор повереника[уреди]

Мубараков режим је својевремено забранио овај покрет. Након свргавања Мубарака у 2011, покрет је поново успостављен са новим члановима.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]