Tomb Raider

Из Википедије, слободне енциклопедије
Tomb Raider
Омот кутије Tomb Raider-а
Развио Кор дизајн, Еспир (конверзија за Мекинтош)
Платформе Mac OS, MS-DOS, Сега сатурн, Плејстејшн
Датум(и)
објављивања

Flag of the United Kingdom.svg 22. новембар 1996.

Flag of the United States.svg 15. новембар 1996.
Жанр(ови) Акциона авантура
Модификације За једног играча
Дизајнер Тоби Гард (главни дизајнер), Пол Даглас (програмер)
Медијум(и) CD-ROM
Начин контроле играчки уређај, тастатура

Tomb Raider (Пљачкаш гробница, а чита се тум рејдер) је видео-игра коју је 1996. развио Кор дизајн (енгл. Core Design), а издао Ејдос интерактив (енгл. Eidos Interactive), у верзијама за MS-DOS, Плејстејшн, и Сега сатурн. У стилу Индијане Џоунса, Tomb Raider прати пустоловине младе британске авантуристкиње Ларе Крофт. Игра је доживела велики критички и комерцијални успех, усмеравајући даљи развој индустрије видео-игара. Серијал је до данас заживео у бројним наставцима и издањима на другим медијима.

Прича[уреди]

Лара Крофт се управо вратила са ловачког пута у Хималајима где је средила јетија високог четири метра, и сада тражи нове изазове. Док ужива у одмору, контактира је Џеклин Натла, богата пословна жена, која убеђује Лару да пронађе тајанствени артифакт из Куалопекове гробнице у Перуу. Не губећи време, Лара полази у потрагу да нађе један од три дела древног атлантидског Скиона, изузетно моћног талисмана. После откривања фрагмента, ствари постају гадне, и Лара се налази лицем у лице са једним од Натлиних плаћених убица. Користећи своју памет, сналажљивост и атлетску снагу, Лара успева да га савлада. Истражујући разлоге зашто би је Натла преварила, она открива тајну која потиче из времена пре зоре забележеног времена, о издаји која је уништила цивилизацију Атлантиде и катастрофама које су задесиле свет када је Атлантида пала.

Tomb Raider 2013.[уреди]

Да не би било забуне, мора се напоменути да је развојни студио који је наследио ову франшизу, Crystal Dynamics, 5. марта 2013. објавио нову игру под потпуно истим називом као и Core Design 1996. године, мада се понегде срећу и поднаслови A Survivor is born или Reborn. Предузеће Crystal Dynamics је тиме желело да започне нов серијал (енгл. reboot) „пљачкања гробница” са Ларом Крофт, мада су утисци играча различити.

Досадашња главна и званична издања[уреди]

Tomb Raider — новембар 1996.
Tomb Raider: Unfinished Business — март 1998. (проширење прве игре)
Tomb Raider II — новембар 1997.
Tomb Raider II: The Golden Mask — април 1999. (проширење друге игре)
Tomb Raider III — новембар 1998.
Tomb Raider III: The Lost Artifact — март 2000. (проширење треће игре)
Tomb Raider: The Last Revelation — новембар 1999.
Tomb Raider: The Times exclusive — децембар 1999. (један бесплатан ниво за четврту игру)
Tomb Raider: Chronicles — новембар 2000.
Tomb Raider: The Angel of Darkness — јун 2003.
Tomb Raider: Legend — април 2006.
Tomb Raider: Anniversary — јун 2007.
Tomb Raider: Underworld — новембар 2008.
Tomb Raider — март 2013.

Постоји још и платформска авантура Lara Croft and the Guardian of Light, изашла 2010. године. Та игра не носи назив „Пљачкаш гробница” јер не припада главном серијалу.

Спољашње везе[уреди]