YaST

Из Википедије, слободне енциклопедије
YaST
YaST2-openSUSE-11.png
Првобитни
аутор(и)
SUSE
Најновија
верзија
2.23
септембар 2011.
Писано у Руби[1]
ОС Linux
Тип Алат за подешавање и конфигурацију оперативног система
Лиценца ГОЈЛ
Веб-сајт en.opensuse.org/Portal:YaST

YaST (Yet another Setup Tool[2], још један алат за подешавање) је алат за подешавање и конфигурацију Linux оперативног система, који се испоручује у openSUSE Линукс дистрибуцији. Поседује алате који могу да конфигуришу многе аспекте система. Прва SuSE дистрибуција која укључује YaST појавила се у мају 1996. године. YaST је поново написан 1999, а први пут је укључен у SuSE Linux 6.3 верзији као инсталациони програм. YaST2 се појавио у верзији SuSE Linux 6.4 и коегзистирао је са YaST1 све док YaST1 није престао са радом од SuSE Linux 8.0 верзије.

Детаљи[уреди]

YaST доступан као текстуално корисничко окружење

YaST је слободан сотвер развијен од стране SUSE дистрибуције и доступан под ГОЈЛ лиценцом.[3]

YaST2 је алат за администрацију и одржавање SUSE Linux инсталације. Омогућава администраторима да инсталирају софтвер, кофигуришу хардвер, подесе мреже и сервере, и много више.

Особина YaST алата је да подржава оба интерфејса: ГКИ и ncurses. Ово је корисно за инсталације које немају ГКИ као што су сервери, за администрацију преко споре интернет везе.

openSUSE од 10.3 верзије има редизајниран YaST за GNOME, а од верзије 11.2 за KDE.

YaST нуди функционалност управљање пакетом кроз ZYpp пројекат.[4] Почевши од openSUSE 11.0 верзије, ZYpp је интегрисан са SAT solver пројектом, чинећи YaST и Zypper бржим него други системи за управљање пакетом базирани на rpm дистрибуцијама.[5]

AutoYaST[уреди]

AutoYaST је систем за аутоматску инсталацију једног или више openSUSE система без интервенције корисника. AutoYaST инсталације се врше помоћу контролних датотека и конфигурационих података. Профил сваког постојећег система чува се у /root/autoyast.xml.[6]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]