Пређи на садржај

Zvezdana flota

С Википедије, слободне енциклопедије

U izmišljenom svetu Zvezdanih staza, Zvezdana flota je naučno-istraživačka i vojno-mirovna organizacija Ujedinjene Federacije Planeta. Njene operacije su pod kontrolom Predsednika i Veća Federacije, uz posredovanje Zapovedništva Flote, koje ima operativnu kontrolu.

Flota se, uz izuzetak nekih planeta koje odabiru imati i manju planetarnu vojsku, brine isključivo za sigurnost granica i teritorijalnog integriteta te života građana Federacije. Zvezdana Flota je na kraju ipak primarno naučna organizacija što dokazuje i pacifistički dizajn njihovih brodova. Flota uz brodove i naučnike, održava i 4-milionsku multi-rasnu mornaricu i redovnu profesionalnu vojsku.

Misije[уреди | уреди извор]

Zvezdana flota upravilja diplomatskim, istraživačkim i odbrambenim misijama.

U ranim danima Zvezdane Flota je bila namenjena isključivo i samo za istraživanje, to se promenilo posle Ksindi napada na Zemlju.

Vrste u Zvezdanoj floti[уреди | уреди извор]

Pored ljudi najčešće viđamo Vulkance. Na Enterprajzu NX od vanzemaljaca bio je jedan Denobulanac (dr.Phlox) i jedna Vulkanka (T’Pol).

U TOS-u brodovi uglavnom imaju mešane posade, ali to nije apsolutno pravilo. USS Intrepid ima posadu sačinjenu samo od Vulkanaca.

U TNG-u primećujemo prvog Klingonskog oficira u Zvezdanoj Floti. Takođe se vide i druge vrste kao što su Bolijanci i Betazoidi.

Da bi se neko priključio Zvezdanoj floti nije neophodno da bude stanovnik federacije. Ičeb na USS Vojadžeru je izrazio želju da uđe u Zvezdanu flotu.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]