Атлантида (Хондурас)

С Википедије, слободне енциклопедије
Атлантида
Atlántida

Основни подаци
Држава  Хондурас
Седиште Ла Сеиба
Становништво
Становништво 449,822 (2015) ({{{година_становништво}}})
Географске карактеристике
Остали подаци

Атлантида (шпански изговор: [aˈtlantiða]) је департман смештен на северној карипској обали Хондураса, Централна Америка. Главни град је лучки град Ла Сеиба.

У последњих неколико деценија туризам је постао најважнији легитимни економски извор за обално подручје. У 2005. години процењује се да је имала око 372.532 људи. Департман покрива укупну површину од 4.251 km².[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Департман је формиран 1902. године на територији која је претходно била део одељења Колон, Кортес и Јоро. Године 1910. имало је око 11 370 становника. Ла Сеиба је познат као град ноћног живота у департману Атлантида. Са туристима који долазе из целог света и уживају у лепом карипском времену и одмаралиштима на плажи, Ла Сеиба је преферирана дестинација. Још један важан град у тој области је Тела. Слично као Ла Сеиба, Тела има невероватна одмаралишта и позната је по забавама на плажи које овај град чине атрактивном дестинацијом. Сан Хуан Пуебло, градић на пола пута од Ла Сеиба Тела показује просперитет и брзо расте у један од најиндустријализованијих градова.

Медицинска нега[уреди | уреди извор]

Медицинска помоћ је доступна у болници Џангл,[2] која се налази у селу Рио Вијехо, 20,1 km јужно од Ла Сеибе у долини Рио Кангрехал.

Једном годишње у јулу, тим из Southside Church of Christ у Роџерсу, Арканзас, долази у Атлантиду доносећи лекове на рецепт који обично нису доступни у тој области или су веома скупи. Овај напор у мисији подржава локално становништво, а хиљаде њих посећују постављене клинике.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Juramentan a gobernadores y comisionados presidenciales de Atlántida, La Paz, Santa Bárbara y Comayagua”. web.archive.org. 2018-09-13. Архивирано из оригинала 13. 09. 2018. г. Приступљено 2021-02-18. 
  2. ^ „Jungle Hospital – Rio Viejo Honduras – A website of Healing Hands Global, Inc.”. junglehospital.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-02-18.