Пређи на садржај

Компијењска шума

С Википедије, слободне енциклопедије
Путоказ у шуми

Компијењска шума (француски: Forêt de Compiègne) је велика шума у ​​региону Пикардија у Француској, у близини града Компјењa и приближно 60 km (37 mi) северно од Париза. [1]

Шума је запажена као место примирја између савезника и Немачке које је окончало Први светски рат, 11. новембра 1918. године, као и примирје 22. јуна 1940. године након битке за Француску у Другом светском рату.

Географија[уреди | уреди извор]

Компијењска шума је отприлике кружна, пречника око 14 км; [2] има око 93 миље у обиму [3], а површина јој је око 14.414 хектара (35.620 хектара). [4]

На свом северозападу шума грли свој мали истоимени град, а на северу и североистоку, иза Езе, лежи велика национална шума Laigue (Forêt Domaniale de Laigue). У близини је бројних општина, укључујући Бетизи Сен Пјер, Сен Совјер и други. На свом југу граничи се са шумом Halatte.

Историја[уреди | уреди извор]

Примирја 1918. и 1940[уреди | уреди извор]

Компијењска шума била је место примирја између савезника и Немачке које је окончало Први светски рат, 11. новембра 1918. Француски врховни командант маршал Фош сазвао је преговоре о примирју дубоко у шуми поред малог села Ретондес[5], у тајности, јер је желео да заштити састанак и од наметљивих новинара, као и да поштеди немачку делегацију од било каквих непријатељских демонстрација француских домаћина.

Током Другог светског рата у шуми је потписан други уговор којим је овај пут договорено примирје између Француске и нацистичке Немачке (22. јуна 1940). [6] Са неодољивом жељом да понизи свог пораженог непријатеља, немачки диктатор Адолф Хитлер наредио је да предају треба примити на потпуно истом месту, чак и у истом железничком вагону, где су се Немци предали 1918. године.

Референце[уреди | уреди извор]