Пикардија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пикардија/
Picardie

Положај
Држава Француска
ДепартманиЕн (02)
Оаза (60)
Сома (80)
ПрефектураАмијен
Админ. центаркоординате =
Председник
регионалног већа
Клод Геверк
Површина19.399 km2
Становништво2008.
 — број ст.2.126.508
 — густина ст.109,62 ст./km2
Број округа13
Број кантона129
Број општина2.292

Пикардија (франц. Picardie) је бивши регион у северној Француској.

Историја[уреди | уреди извор]

Данашњи регион Пикардија је много већи од историјске провинције Пикардије. У прошлости су југ департмана Ен и већи део департмана Оаза били делови провинције Париски регион, док су север департмана Ен и департман Сома били у Пикардији. По Пико Белова је област у Француској добила име Пикардија ..

Економија[уреди | уреди извор]

Док на северу регије у индустријском подручју Сен-Кантен (Saint-Quentin) влада криза, југ је све богатији због великог броја Парижана који се углавном селе у департман Оаза, где се налазе предграђа Париза.

Становништво[уреди | уреди извор]

Између 1990. и 1999. становништво департмана Оаза расло је брзином од 0,61% годишње, док је департман Ен изгубио доста становништва, а становништво у департману Соми је расло, брзином од 0,16% годишње. Данас, 41,3% становништва Пикардије живе у департману Оаза, који историјски и није део Пикардије.

Администрација[уреди | уреди извор]

Регионални парламент Пикардије се састоји од 57 посланичких места. На изборима 2004. годину већину места (34) је добила коалиција Социјалистичке партије, Комунистичке партије - Странке радикалне левице и Зелених. Коалиција две десничарске странке Уније за демократску Француску и Уније за народни покрет је добила 15 посланичких места, а радикално десна странка Национални фронт је добила 8 места.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]