Пикардија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пикардија/
Picardie
Застава
Застава
Грб
Грб
Положај
Држава  Француска
Департмани Ен (02)
Оаза (60)
Сома (80)
Префектура Амијен
Админ. центар координате =
Председник
регионалног већа
Клод Геверк
Површина 19.399 km2
Становништво 2008.
 — број ст. 2.126.508
 — густина ст. 109,62 ст./km2
Број округа 13
Број кантона 129
Број општина 2.292

Пикардија (француски: Picardie) је бивши регион у северној Француској.

Историја[уреди]

Данашњи регион Пикардија је много већи од историјске провинције Пикардије. У прошлости су југ департмана Ен и већи део департмана Оаза били делови провинције Париски регион, док су север департмана Ен и департман Сома били у Пикардији. По Пико Белова је област у Француској добила име Пикардија ..

Економија[уреди]

Док на северу регије у индустријском подручју Сен-Кантен (Saint-Quentin) влада криза, југ је све богатији због великог броја Парижана који се углавном селе у департман Оаза, где се налазе предграђа Париза.

Становништво[уреди]

Између 1990. и 1999. становништво департмана Оаза расло је брзином од 0,61% годишње, док је департман Ен изгубио доста становништва, а становништво у департману Соми је расло, брзином од 0,16 % годишње. Данас, 41,3 % становништва Пикардије живе у департману Оаза, који историјски и није део Пикардије.

Администрација[уреди]

Регионални парламент Пикардије се састоји од 57 посланичких места. На изборима 2004. годину већину места (34) је добила коалиција Социјалистичке партије, Комунистичке партије - Странке радикалне левице и Зелених. Коалиција две десничарске странке Уније за демократску Француску и Уније за народни покрет је добила 15 посланичких места, а радикално десна странка Национални фронт је добила 8 места.

Спољашње везе[уреди]