Корејске маске

С Википедије, слободне енциклопедије

Корејске маске имају дугу традицију и употребљавале су се у различитим контекстима. Маске било ког типа називају Тал ( кореј. ) на корејском, али они су такође познати по многим другим именима као што су гамђон, гвангде, ћорани, талбак и талбакђи. Корејске маске долазе са црном тканином причвршћеном са стране која је дизајнирана да покрије задњу страну главе и да симулира црну косу. [1]

Сврха[уреди | уреди извор]

Коришћени су у рату, на војницима и на њиховим коњима; за сахране у жаду и бронзи; за шаманске церемоније да би се одагнали зли духови, али и да би се запамтила лица великих историјских личности у маскама смрти; у уметности, посебно у ритуалним плесовима, дворским и позоришним представама. Садашње употребе су као минијатурне маске за туристичке сувенире, или на мобилним телефонима, где стоје као срећни талисмани.

Постоје два начина за категоризацију маски: религијске маске и уметничке маске. Религијске маске су се често користиле за одбрану од злих духова, а уметничке су се углавном користиле у плесовима и позоришним представама.

Маске за плес[уреди | уреди извор]

Маски које се користе за плес у Кореји има око различитих 250 врста и разликују се по облику. Маске у централном округу обично изгледају лепо и слично људском лицу, а у јужној провинцији маске су за сатиру и шамане. [2]

Шаманске маскс[уреди | уреди извор]

Често ужасавајуће или гротескне маске коришћене су у шаманским праксама због њихове способности да изазову страх и хумор.. Маске су често биле направљене од јоха дрвета, са неколико слојева лака да би маске добиле сјај али и да би биле водоотпорне. Обично су биле обојени и често су имале покретљиву вилицу.

Обично се виде неке од следећих од којих су неке означена као национална културна добра. Хахо, Санде и Талћум су све традиционалне корејске маске ритуалног и религијског значаја. [3]

Хахо Бјолсин уроба је врста егзорцистичке представе где извођачи носе маске као што су јангбантал (племић), бунетал, сонбитал (учењак), гакшитал (невјеста), ћорангитал, халмитал, ћуђитал ( главар монах), ћунгитал (монах), бекђонтал ( месар) ), и иметал .

Културна добра и национално благо[уреди | уреди извор]

Сама маска Хахо Бјолсина егзорцизма била је класификована као важно нематеријално културно добро од стране јужнокорејске владе 17. новембра 1980. године. И Хахо и Бјолсин маске су истовремено означене као Јужнокорејско национално благо. Хахо маска за плес је део народних прича у селу Пунчегон Хахо у граду Андонг, а потиче из династије Корђо .

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Guide to Korean Culture. Korean Culture and Information Service. 2010. стр. 95. ISBN 9781565912878. 
  2. ^ http://terms.naver.com/entry.nhn?docId=2026665&cid=50826&categoryId=50826 문화콘텐츠닷컴 '탈'
  3. ^ Eckersley, M. ed. 2009. Drama from the Rim: Asian Pacific Drama Book (2nd ed.). Drama Victoria. Melbourne. p48.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]