Немачка 23. оклопна дивизија

С Википедије, слободне енциклопедије

Немачка 23. оклопна дивизија била је немачка војна јединица која се борила током Другог светског рата. Организована је као пешадијска дивизија. Имала је надимак Grenadierkopf.

Учествовала је у инвазији на Пољску 1939. године као резерва 4. армије. Дивизијом је командовао Валтер Граф фон Брокдорф Ахлефелд и састојала се од 9, 67. и 68. пешадијског пука.

Јула 1942. реорганизована је као 26. Оклопна дивизија. Касније је била распоређена на окупационим дужностима на западу све до средине 1943. године када је пребачена у Италију да би пружила отпор савезничкој дивизији, борила се код салерна а остала је Италији све до краја рата када се недалеко од Болоње предала Британцима.

Новембра 1942. нови 23. пешадијски пук је оформљен па је са новоформираним 9. и 67. пуком који су названи гранадирски како би се разликовали од претходног 9. и 67. пука који су преименовани у оклопногранадирске и који су били у оквиру 26. Оклопне дивизије. Новоформирана дивизија служила је на Источном фронту све до краја рата када се предала у Источној Пруској.