Опсада (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Опсада
Филмски постер
Изворни насловThe Siege
Жанракциони филм
РежијаЕдвард Звик
СценариоЛоренс Рајт
Мено Мејес
Едвард Звик
ПродуцентЛинда Обст
Едвард Звик
Главне улогеДензел Вошингтон
Анет Бенинг
Брус Вилис
Тони Шалуб
Дејвид Провал
Сами Буаџила
МузикаГрејм Ревел
СниматељРоџер Дикинс
Продуцентска
кућа
20th Century Fox
Година1998.
Трајање116 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет70.000.000 долара
Веб-сајтwww.thesiege.com
IMDb веза

Опсада (енгл. The Siege) је филм из 1998. који је режирао Едвард Звик, главне улоге играју: Дензел Вошингтон, Брус Вилис, Анет Бенинг и Тони Шалуб.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Радња филма се одвија у Сједињеним Државама током председавања Била Клинтона. Генерал Вилијам Деверо на сопствену иницијативу спроводи операцију хватања терористе Ахмеда Бен Талала. Присталице Бена Талала, као одговор, прете да ће организовати серију терористичких напада на тлу САД, захтевајући ослобађање заробљеника. Након претњи, терористи крећу у акцију и почињу да дижу у ваздух цивилне објекте на територији Њујорка један по један. Број жртава се креће на стотине.

Специјални агенти ФБИ Ентони Хабард и Френк Хадад покрећу истрагу у покушају да открију терористичку мрежу. Агент ЦИА Елис Крафт, специјалиста за земље арапског света, почиње да сарађује са њима. Преко њега се приступа Њујорчану арапског порекла Самиру Најдију, који је можда умешан у експлозије. Он, међутим, тврди да нема никакве везе са бомбашима самоубицама и Беном Талалом. Истрагу отежава чињеница да је Самир био бивши агент ЦИА, а Елис и Самир су љубавници.

Како сукоб ескалира, ФБИ и ЦИА нису у стању да ставе ситуацију под контролу. Председник Сједињених Држава принуђен је да прогласи ванредно стање у Бруклину. Трупе генерала Девероа заузимају подручје и започињу немилосрдну операцију чишћења. На стадион који је претворен у концентрациони логор стрпају се сви млади арапског порекла. Млади Арап за кога се сумња да је повезан са терористима бива мучен и на крају убијен.

Становништво града активно протестује против кршења грађанских слобода. Мирне демонстрације на путу ка Бруклину. У тренутку када је сукоб цивила и војске неизбежан, агенти ФБИ одлазе до последње карике у ланцу терориста – Самира. Током операције његовог хапшења, Елисе Крафт умире. Генерал Деверо је ухапшен због злоупотребе положаја и мучења цивила.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Дензел Вошингтон ФБИ агент Ентони Хабард
Анет Бенинг Агент Ције Елиза Крафт / Шерон Бриџер
Брус Вилис генерал Вилијам Деверо
Тони Шалуб агент ФБИ Френк Хадад
Сами Буаџила Самир Назде

Зарада[уреди | уреди извор]

  • Зарада у САД - 40.981.289 $
  • Зарада у иностранству - 75.691.623 $
  • Зарада у свету - 116.672.912 $

Спољашње везе[уреди | уреди извор]