Нуклеарна реакција — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м мало сређивање
м још понешто + чишћење
Ред 1: Ред 1:
{{чишћење}}
У нуклеарној физици, '''нуклеарна реакција''' је процес у коме се два [[атом]]а или честице сударају да би произвеле нове честице, различите од иницијаторске честице. У принципу, реакција не мора да буде између две честице. Може их бити и више али тиме се смањује вероватноћа судара. Ова трансформација је спонтана у случају радиоактивног распада. Уколико се честице сударе и одвоје без промена, процес се назива еластични судар.

У нуклеарној физици, '''нуклеарна реакција''' је процес у коме се два [[атом]]а или [[честица|честице]] сударају да би произвеле нове честице, различите од иницијаторских. У принципу, реакција не мора да буде између две честице. Може их бити и више али тиме се смањује вероватноћа судара. Ова трансформација је спонтана у случају [[радиоактивни распад|радиоактивног распада]]. Уколико се честице сударе и одвоје без промена, процес се назива еластични судар.


{{клица-физика}}
{{клица-физика}}

Верзија на датум 8. септембар 2007. у 20:48

У нуклеарној физици, нуклеарна реакција је процес у коме се два атома или честице сударају да би произвеле нове честице, различите од иницијаторских. У принципу, реакција не мора да буде између две честице. Може их бити и више али тиме се смањује вероватноћа судара. Ова трансформација је спонтана у случају радиоактивног распада. Уколико се честице сударе и одвоје без промена, процес се назива еластични судар.