Провенчер бриџ — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
м Sly-ah је преместио страницу Мост Прованше на Провенчер бриџ
(нема разлике)

Верзија на датум 6. април 2018. у 07:31

Мост Прованше
Мост Прованше упарен са мостом Ријелово шеталиште у Винипегу
МестоВинипег
Манитоба
Канада Канада
Карактеристике
Дужина197
Историја
Отварање2004.

Мост Прованше (енгл. Provencher Paired Bridges) један је од мостова за друмски саобраћај преко Црвене реке у покрајини Манитоба, Канада. Мост са четри коловозне траке, повезује централни део града Винипега са француским квартом Свети Бонифатије (Saint-Boniface). Назван је по Џосефу Норберту Прованшеу франц. Joseph Norbert Provencher, 1787—1853) првом бискупу у француским кварту Свети Бонифатије, касније епископу у епископији франц. Saint-Boniface de la Rivière Rouge.[1]

Упарен је, на истој локацији са пешачким мостом Ријелово шеталиште, са којимчини јединствену архитектонску целину.[1]

Убрзо по стављању у употребу мост је заједно са мостом Ријелово шеталиште постао популарна туристичка дестинација а проглашен је и за једну од десет највећих архитектонских „икона” Манитобе.[2]

Положај

Мост је смештена у близини ушћа Црвене и Асинбојне реке, између две градске четврти, даунтауна иФоркса (подручја од националног и историјско значаја) на западној обали Црвене реке, и француске четврт Свети Бонифатије на источној обали реке, у Винипегу, главном граду канадске покрајине Манитоба.

Мост прати трасу историјског моста Бродвеј, који се срушио током пролећне поплаве почетком 1900.тих година.

Историјат

Трајек је био први начин преласка Црвене реке
Трајект

Први начин преласка, становника и превозних средстава преко Црвена река Севера био је трајектом, који је повезивао Бродвеј на западу са Прованше Билвад на истоку.

Уговор о коришћењу трајекта отказан је 1879. године након што је предложена изградња првог моста.

Првобитни мост

Први мост („стари мост") првобитно је носио назив Бродвејски мост (енгл. Broadway bridge), јер је повезивао градску четврт Бродвеј се Прованше Билвадом са друге стране реке.

Изградња моста започета је 1881. године, а завршена у априлу 1882. године. Мост је срушен 1917. године, након предлога за изградњу новијег и савременијег.

Други мост

Други мост свечано је пуштен у саобраћај 1918. године, и тиме је заменио стари Бродвејски мост. Он је уместо да се повеже са градском четврти Бродвеј на западу, лоциран око 500 метара северније, како би био у саставу булевара енгл. Winnipeg Route 52. Изградња моста почела је 1911. године а завршена је 1912. године.

Срушен је 2001. године када је започета изградња трећег моста.

Трећи мост

Трећи мост („модерни мост") заправо се састоји од два моста, моста за саобраћај возила и пешачког моста. По првобитном плану требао је да повеже Јорк са авенијом енгл. St. Mary Avenues to Provencher Boulevard, али се од овог предлога одустало 1997. године, када је донета одлука да се земљиште у Форксу кортисти за изградњу Канадског музеја људска права.

Градња је започета 20. јула 2001. године а завршен је свечаним отварањем моста у септембру 2003. године, након 97 година од изградње првог моста. Пешачки мост, који је упарен са овом мостом, изграђен је годину дана касније (2004).

Поглед на оба моста и градску четврт Свети Бонифатије

Архитектура и ток радова

Естетика и савремена архитектонска решења, која се у 21. веку све више и више примењује у свету при изградњи мостова и других масивних грађанским структура, прихваћена је и при изради новог Прованшеовог моста који је требао да замени преко 90 година стари мост. Наиме град Винипег је овом приликом одустао од хладних "утилитарних" структура прошлости и усвојио визију савременог дизајна који поштује естетику и лепоту у грађевинарству., и за реализацију идеје о новом Прованшеовом мосту ангажовао еминентне дизајнере, који су од будућег моста тербали да начине, не само функционални објекат већ и неку врсту симбола посвећености градских служби обнови централног језгра Винипега.

Изради коначног концепт претходио је обиман процес консултација са фирмом Wardrop Engineering, Winnipeg као примарним консултантом, који је трајао 30 месеци. Као главни консултанти на изградњи моста, били су Wardrop-ови дизајнири мостова, који су уједно пружали услуге уговарања и резиденцијалне инжењерске услуге током изградње. Архитекта Габори Перфонтејн Пњри (Gaboury Prfontaine Perry) урадио је комплетни архитектонски дизајн моста од концепта до завршетка пројекта.

Укупни трошкови пројекта били су око 80 милиона долара, и укључуили су изградњу оба моста, прилазне путеве, подземне радове и комуналне услуге. Радови на уређењу простора око моста накнадно су плаћени и завршени следећег пролећа по пуштању моста у саобраћај.

Тако је настао јединствено дело упарених мостова који су се састојали од суспендираног пешачког моста и сааобраћајног моста са четири коловозне траке, чија се заједничка основа налази на источној обали Црвене реке.

Овај 280 метара дуг бетонски мост укључује иновативне карактеристике, као што су бетонски кесони са челичним омотачем, изграђеним на већој висини, који су елиминисали потребу за масивним ископавањима и израдом привремених брана. Иновативност је такође омогућила да се посао лако обавља и у зимској сезони, избегавајући проблеме са топљењем леда и пролећним поплавама.

Да би се избегли саобраћајни и пословни поремећаји, мостови су грађени у фазама. Градња собраћајног моста започета је 2001. године, а завршен је у октобру 2003. године. Док је градња пешачког мост широког 5 и дуг 250 метар започет и завршен 2003. године.

Видети још

Извори

  1. ^ а б „Esplanade Riel Pedestrian Bridge”. Tourism Winnipeg. Приступљено 29. 3. 2016. 
  2. ^ Top 10 Manitoba architectural icons. 2015 Travel Manitoba. Приступљено 12. 6. 2016. 

Спољашње везе