Звонка — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Преусмерење на Звонко
 
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Звонка''' је женско [[словени|словенско]] име. Изведено је од речи „звоно“, односно глагола „звонити“<ref>-{Keber, Janez, Leksikon imen}- [http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=cobib&rid=57356032 -{COBISS}-]</ref> или песничког „звон“ (оглашавање звона). У пренесеном значењу ово име упућује на особу која је „отворена, јавна, лако доступна“ или „чувена, славна, гласовита“.<ref>Петар Стевановић - Ономастикон - име знати изабрати: [http://www.radiopek.co.yu/onomastikonsearch.php?pretraga=zvonko Звонко]</ref> Мушка варијанта имена је [[Звонко]].
#Преусмери [[Звонко]]

== Популарност ==
У [[Словенија|Словенији]] је 2007. ово име било на 176. месту по популарности.<ref>[http://www.stat.si/imena_baza_imena.asp?ime=zvonka&priimek=&spol=Z Име Звонка у бази СУРС-а]</ref>

== Референце ==
{{рефлист}}

{{клица-култура}}

[[Категорија:српска имена]]

[[sl:Zvonka]]

Верзија на датум 17. април 2009. у 14:41

Звонка је женско словенско име. Изведено је од речи „звоно“, односно глагола „звонити“[1] или песничког „звон“ (оглашавање звона). У пренесеном значењу ово име упућује на особу која је „отворена, јавна, лако доступна“ или „чувена, славна, гласовита“.[2] Мушка варијанта имена је Звонко.

Популарност

У Словенији је 2007. ово име било на 176. месту по популарности.[3]

Референце

  1. ^ Keber, Janez, Leksikon imen COBISS
  2. ^ Петар Стевановић - Ономастикон - име знати изабрати: Звонко
  3. ^ Име Звонка у бази СУРС-а