Вулканска ерупција — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
делом преузето са схр. вики
(нема разлике)

Верзија на датум 26. март 2011. у 11:53

Разни типови вулканских ерупција

Вулканска ерупција је назив за избацивање лаве, тефре (пепео, лапили, вулканске бомбе и вулкански блокови) и разних гасова из вулкана. Постоји неколико типова вулканске ерупције које су класифицирали вулканолози. Они се често називају по познатим вулканима који су ерумпирали, односно догађајима који су дали пример за класификацију. Неки од вулкана за време своје активности показују само један карактеристични тип ерупције, док други могу у једном еруптивном догађају показати карактеристике више њих.

Постоје три главна типа ерупције. Најбоље познате су магматске ерупције које ствара декомпресија гаса у магми која је тера напред. Фреатомагматске ерупције изазива супротан процес, односно компресија гаса унутар магме. Последњи главни тип су фреатичке ерупције које изазива прегрејање паре услед додира магме са водом.

Унутар ових главних типова ерупције постоје под-типови. Најслабије су хавајске и подморске ерупције, затим стромболијевске ерупције које следе вулканијске и суртсејске ерупције. Јачи тип ерупције је пелејанска ерупција, а потом следи плинијска ерупција, док је најјача ултраплинијска ерупција. Важно мерило снаге ерупције је Индекс вулканске експлозивности.

Спољашње везе

Шаблон:Link FA