Јохан Хајнрих фон Тинен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јохан Хајнрих фон Тинен

Johann Heinrich von Thünen Duke.png
Јохан Хајнрих фон Тинен

Општи подаци
Датум рођења 24. јун 1783.
Место рођења Вангерланд (Немачка)
Датум смрти 22. септембар 1850.
Место смрти Тетеров (Немачка)
Рад

Јохан Хајнрих фон Тинен (нем. Johann Heinrich von Thünen; Вангерланд, 24. јун 1783Тетеров, 22. септембар 1850) је био један од најзначајних економиста XIX века. Због звог изузетног доприноса истраживањима пољопривреде сматра се „оцем аграрне географије“.

Допринос науци[уреди]

Бавио се економским истраживањима на свом Поседу Телов у Мекленбургу. Своја сазнања објавио је у делу Изолована држава са становишта пољопривреде и националне економије (нем. Der isolirte Staat in Beziehung auf Landwirthschaft und Nationalökonomie). Његов приступ, у науци познат као „Модел фон Тинена“, почива на претпоставци о постојању замишљеног и изолованог кружног простора, оивичених неплодним земљиштем. Ова тзв. изолована држава нема трговинске везе са осталим крајевима. У њеном средишту је тржишни центар — град, који опскрбљује околину. Основа Тиненовог погледа лежи у томе да се са удаљеношћу места производње од тржишта мењају трошкови и зарада.

Дела[уреди]

  • Изолована држава са становишта пољопривреде и националне економије (нем. Der isolirte Staat in Beziehung auf Landwirthschaft und Nationalökonomie) - 1826.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Степић, М. и Јаћимовић Б. (2006): Основи аграрне географије, Јантар-група, Земун

Спољашње везе[уреди]