Амерички психо

С Википедије, слободне енциклопедије
Амерички психо
Филмски постер
Изворни насловAmerican Psycho
РежијаМери Харон
СценариоМери Харон
Гиневер Тернер
МузикаЏон Кејл
Година2000.
Трајање101 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет7 милиона долара[1]
Зарада34,3 милиона долара[1]
Веб-сајтwww.lionsgate.com/movies/american-psycho
IMDb веза

Амерички психо (енгл. American Psycho) је амерички филм из 2000. године, у режији Мери Харон снимљен по истоименом роману Брета Истона Елиса.

Радња прати богатог и атрактивног бизнисмена Патрика Бејтмана, који од својих колега и пријатеља крије тајни идентитет серијског убице чије су жртве углавном младе жене. Главну улогу тумачи Кристијан Бејл, а остатак глумачке екипе чине Вилем Дафо, Џаред Лето и Рис Видерспун.

Критичари су филм оценили позитивно, а посебно су похвалили глуму Кристијана Бејла,[2] коме је ова улога донела номинације за Награду онлајн удружења филмских критичара и Награду Емпајер[3].

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Патрик Бејтман је млад, привлачан и богат. Припада пословној елити Њујорка. Живи савршено, у супермодерном апартману, користи само најбоље производе, носи најскупљу одећу, једе најбољу храну. По дану је савршени млади пословни човек, а ноћу − савршени серијски убица.

Лепе младе жене држе га неодољивим и мало која ће одбити његов позив. Необуздан у сексу, инвентиван у злочину, Патрик помно бира средства за убијање, од моторне пиле до скупоцених ножева. Исти позив за савршенством опседа га у злочину и он повећава своју збирку лешева. Детектив Доналд Kимбал сумња да је Патрик злочинац, али нема доказа.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Кристијан Бејл Патрик Бејтман
Вилем Дафо Доналд Кимбал
Џаред Лето Пол Ален
Џош Лукас Крејг Макдермот
Саманта Матис Кортни Ролинсон
Клои Севињи Џин
Кара Симор Кристи
Џастин Теру Тимоти Брајс
Рис Видерспун Евелин Вилијамс

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]