Апотекар (опера)

С Википедије, слободне енциклопедије
Јозеф Хајдн, око 1770.

Апотекар (у оригиналу итал. Lo speziale) је опера буфа у три чина Јозефа Хајдна. Каталошка ознака је Hob. 28/3. Љубавни троугао између сиромашног шегрта Менгонеа, богатог и увереног дeндија Волпина и апотекареве штићенице Грилетe, "Апотекар" је комедија велике топлине и духовитости.

Представља увертиру стваралаштву Моцарта. Почиње аријом којом се Менгоне жали на посао апотекарског приправника, баш као што је Лепорело сличном темом започео оперу Дон Ђовани. Улога Волпина подсећа на Керубина у опери „Фигарова женидба“, а млади љубавници који се прерушавају подсећају на чувени пар из опере „Тако чине све“.

Опера је писана за две флауте, две обое, фагот, два рога, гудаче и континуо. Аутор либрета је Карло Голдони.

Ликови и улоге[уреди | уреди извор]

Семпронио
(Sempronio)
Стари апотекар Тенор
Грилета
(Grilletta)
Семпронијева штићеница Сопран
Менгоне
(Mengone)
Семпронијев шегрт Тенор
Волпино
(Volpino)
Млади богати денди Мецосопран
Ћекина
(Cecchina)
Служавка Нема улога

Историја[уреди | уреди извор]

Компонована је и први пут изведена уз велику популарност и критичко признање у палати Естерхаза у јесен 1768. године. Изведена је још два пута током Хајдновог живота, 21. и 22. марта 1770.[1] Опера је вероватно изведена више од свих осталих Хајднових опера.[1] Први пут у Србији је сценски изведена 4. децембра 2015. године у режији Тадије Милетића и извођењу Јоване Чуровић, Маријане Шовран, Хане Рамујкић, Стевана Каранца, Роберта Јакина Вирђила у великој сали Студентског културног центра у Београду[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Peter Branscombe. „Lo speziale”. In L. Root, Deane. Grove Music Online. Oxford Music Online. Oxford University Press. 
  2. ^ „Архивирана копија”. casopisinterfon.rs. Архивирано из оригинала 06. 06. 2020. г. Приступљено 5. 3. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]