Аустен

С Википедије, слободне енциклопедије
Austen
Аутомат Аустен мк 1
ВрстаАутомат
ПореклоАустралија Аустралија
Употреба
Употреба уАустралија и савезници
Бојно деловањеДруги светски рат
Родезијски грађански рат
Производња
ПроизвођачDiecasters Ltd of Melbourne и W. T. Carmichael Ltd of Sydney
Произведено20.000 комада
Спецификације
Маса3.98 kg
Дужина552/732 mm
Дужина цеви198 mm
Калибар9x19 mm
Начин дејствајединачно, рафално
Брзина паљбедо 500 мет/мин
Брзина зрна366 m/s
Макс. еф. домет150 m
Магацин32 метака
Нишанмеханички

Austen (енгл. Austen submachine gun) је аустралијски аутомат калибра 9x19mm, развијен током Другог светског рата на бази британског аутомата Стен. Побољшања на аустралијском аутомату укључују предњи и задњи рукохват, као и преклопни кундак по угледу на MP 40. Назив Аустен је скраћеница од ,,Australian Sten".

Развој[уреди | уреди извор]

Како је рат у Европи узаврело буктао, Аустралија није могла да набави аутомате за своју војску јер је Уједињено Краљевство било заузето производњом за сопствене потребе док су амерички аутомати Томпсон били прескупи за опремање обичне војске, већ су били намењени углавном елитним јединицама. Аустралија је већ имала свој аутомат Овен, а сада је као основа за нови био британски Стен који је као изузетно једноставно оружје био лак и за производњу.

Цев, тело и механизам за окидање су копија британског Стена Мк2 док преклопни кундак, ручица за репетирање, ударна игла и телескопски поклопац изнад повратне опруге су копија немачког MP 40. На аутомат је такође додат рукохват по угледу на „Шмајсер". Аустен поседује селектор којим се одређују полуатоматска и рафална паљба са максималном каденцом од 500 мет/мин.

Неки делови Аустена су изливени под пресом, као што су кућиште оквира, делови механизма преклопног кундака и предњи део оквира. Пуњач оквира је такође изливен. Два предузећа која су производила Аустен, била су од раније специјализована у изливању метала. Пригушена верзија аутомата је произведена за потребе Спец. јединице Z.

Побољшана верзија, Мк2 је имала бајонет у облику бодежа који се фиксира преко компензатора паљбе. Бајонет је од изливеног метала што би олакшало производњу али је ипак произведено свега 200 комада верзије Мк2.

Иако бољи од изворног британског Стена, ипак овај аустралијски аутомат никад није стекао популарност коју је имао Овен Пре свега због поузданости по којој је аутомат Овен био познат док је Аустен знао и да заглави у џунглама Пацифика.

Корисници[уреди | уреди извор]

Аустралијски падобранац са Аустеном

Литература[уреди | уреди извор]

  • Skennerton, Ian. (1994). Small Arms Identification: 9mm Austen MkI and 9mm Owen MkI Sub-Machine Guns - Parts Identification and Lists, S.M.G.Series Notes, Exploded Parts Drawings, Descriptions, Accessories and Fittings. Published by Ian D Skennerton. ISBN 978-0-949749-24-6. 
  • McNab, Chris (2001). Twentieth-Century Small Arms. Grange Books. ISBN 978-1-84013-381-3.