Аутомат (оружје)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Аутомат МП40, Други свјетски рат.

Аутомат је у војној терминологији лако стрељачко оружје, аутоматског дејства, намијењен за борбу против живих циљева.

Погодан је нарочито за борбу на блиском одстојању, у рововима, шуми, планини и насељеним мјестима. Једноставне је конструкције, лак за руковање, а послужује га један човјек (аутоматичар). Користи пиштољску муницију, калибра 6,35 - 11,43 mm. Тежина аутомата износи 2.7-4.5 kg.

Аутомат се налази највише у наоружању пјешадије, а понекад и других родова и служби. Уз то је главно оружје специјалних јединица као жто су јуришна пјешадија, извиђачке јединице, командоси и падобранци.

Принцип рада[уреди]

Аутомат обично ради на принципу коришћења трзања затварача при опаљењу. Испаљење првог метка сабија опругу затварача унатраг. Затварач при кретању убаци нови метак у цијев и изврши ново опаљење, и ово се понавља све док је обарач стиснут и дозвољава пут затварачу.

Дијелови[уреди]

Зависе од конструкције аутомата. Југословенски аутомат 7.62 mm М.49/57 има цијев с компензатором на устима, сандук с облогом (за смјештај цијеви и затварача), поклопац сандука с вретеном (смјештај ударне опруге), повратно-ударну опругу, затварач с ручицом, механизам за окидање, кундак, нож и оквир. Аутомат има и прибор за чишћење и подмазивање.

Гађање[уреди]

Врши се аутоматском или јединачном паљбом. Кратки рафали су 3-6 а дуги 15-20 метака. Кратки рафали су ефикасни до 200 а дуги до 100 метара. Практична брзина гађања је око 100 метака у минути рафалном паљбом, а 30 јединачном.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Литература[уреди]