Велеград

Из Википедије, слободне енциклопедије
Москва

Велеград је назив за град који има најмање милион становника. Највећи град на свету је јапанска престоница Токио, која има више од 35 милиона становника.

Република Србија има само један милионски град: Београд.

Карактеристике[уреди]

Лондон
Берлин

Великих градова је било и у староме веку. Такви градови имају у својој власти огромна подручја међутим ретко кад су се изграђивали са стабилношћу и по одређеном плану. Бразилија и Нови Београд представљају изузетак јер су саграђени по организованом и одређеном плану.

Ради бољег уређења и добивања места за изградњу нових зграда, каткад се руше стари или непотребни делови града. Али остају сачуване старе зграде и улице које имају историјску и уметничку вредност вредност.


Велеградови имају већи број општина и подељени су на четврти. Неки градови имају толико улица да се ради лакшег сналажења неке означавају бројевима, а не именима.

Земљиште је у граду веома скупо, посебно у његовом средишту.

Зато су у новије време велеградови почели да расту у висину. Граде се веома високе зграде - небодери, који дају посебан знак највећим градовима света. Први небодер је имао 10 спратова и изграђен је САД-у.

У највећим савременим велеградовима небодери су натиснути један до другог у средишту градске језгре.

То је пословни и трговачки део града у којем готово нико не станује, него само ради.

Улице велеграда нису довољно широке да би омогућиле брз превоз свих оних којима се жури на посао или с посла.

Зато највећи градови света као нпр. Лондон и Москва имају подземне железнице које периферију повезују са средиштем града.

Изглед велеграда непрестано се мења.