Војна база Гвантанамо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Положај Базе Гвантанамо
Поглед на залив и базу Гвантанамо

Војна база Гвантанамо или Гвантанамо база (енгл. Guantanamo Bay Naval Base) посед је у Заливу Гвантанамо на острву Куба под конролом Сједињених Америчких Држава [1].

Статус[уреди]

Територија обухвата 120 km² и на њој се налази војна поморска база војске САД. База Гвантанамо је подигнута након шпанско-америчког рата 1898. године. Налази се у Гвантанамо заливу на југоистоку острва Куба, 15 км од истоименог града. То је најстарија америчка војна база ван територије Сједињених Држава, а једина војна база у земљи са којом Сједињене Државе немају дипломатске односе.

Кубанска влада се противи присуству поморске базе, тврдећи да је Кубанско-амерички уговор из 1903. године, који је дозволио изградњу базе, неважећи по међународном праву, јер Куба није била суверена држава у то време. Сједињене Државе игноришу тај став.

Затвор Гвантанамо Беј[уреди]

Од 2002. године, у поморској бази налазио се и војни затвор "Гвантанамо Беј" који је био логор за лица осумњичена да противзаконито помажу исламске терористе, те заробљеници из Авганистана и касније Ирака. Јануара 2009. године, председник Барак Обама је потписао налог којим се распушта затвор [2] [3] [4][5].

Референце[уреди]

  1. Military Commissions Courtroom, with the USA, Army, Marine, Navy, Air Force, and Coast Guard flags
  2. „Guantanamo Bay – Camp Delta“. GlobalSecurity.org Приступљено 3 September 2012. 
  3. „GTMO CTD Inspection Special Inquiry“. Federal Bureau of Investigation Приступљено 26 January 2011. 
  4. „Article 10: Right to fair public hearing by independent tribunal“. BBC World Service Приступљено 3 September 2012. 
  5. Draft motion by the Cuban delegation to the UN

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]