Гламија

С Википедије, слободне енциклопедије
Гламија код Корбова
Опште информације
МестоКорбово
ОпштинаКладово
Држава Србија
Врста споменикаархеолошко налазиште

Гламија је археолошко налазиште некрополе средњег бронзаног доба код Корбова, близу Кладова, у североисточном делу Србије.

Налазиште Гламија припада бронзанодобној групи Дубовац – Жуто Брдо – Гâрла Маре која се односи на период 16001400 године п. н. е..

Истраживање некрополе започео је Милоје М. Васић 1910. године. Праисторијско насеље и већи део некрополе су уништени ерозијом Дунава. Археолошким истраживањима остатака некрополе 1957—58. године откривено је 48 гробова са урнама. Пронађени остаци сачуваних костију, калцинисани коштани украсни предмети, фрагменти посуђа нађени у урнама указују да су покојници кремирани у одећи и са накитом, а на ломачу су стављани и дарови, керамички предмети и храна, који су спаљивани заједно са њима. Сачувани остаци заједно са остацима кремираних покојника сакупљане и стављане у урне. Као урне су најчешће коришћени велики биконични судови са цилиндричним вратом и две или четири дршке.[1][2]


Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Narodni muzej, Za stručnjake / Projekti / Arheološki projekti / Istorijat arheoloških istraživanja / Glamija kod Korbova, Jovan D. Mitrović”. Архивирано из оригинала 28. 02. 2018. г. Приступљено 10. 04. 2018. 
  2. ^ Гламија : некропола бронзаног доба у Корбову, Душан Крстић, Народни музеј у Беогрáду. 2003. ISBN 978-86-7269-065-1.