Дом војске у Руми

С Википедије, слободне енциклопедије
Изглед зграде до пролећа 2022. (пре реконструкције)
Скулптура „Деда и унук”

Дом војске у Руми, јесте архитектонски вредна зграда подигнута 1912. године,

залагањем Румљана окупљених у организацију „Хрватски соко”, са основним циљем да се све културно-спортске организације румских Хрвата окупе на једном месту.

После Другог светског рата зграда је додељена на коришћење ЈНА, да би званично постала Дом ЈНА 28. септембра 1958. године.[1]

Претпоставља се да је пројекат за изградњу здања израдио Виктор Аскман (Владоје Аксмановић 1878-1946), пројектант зграде старе Румске гимназије, данашње зграде ОШ „Душан Јерковић”, која је завршена у слично време. Зграда је пројектована као угаона грађевина, са два приземна крака, са улазом масивном централном спратном делу. Подигнута је у стилу сецесије и Хисторизма и припада периоду Југендштила. Дубока пластичност фасаде са хербалним мотивима, овални витражни прозори, ковано гвожђе, скулптуре „Деде и унука” и специфичан кров централног дела зграде дају овом здању упечатљивост и оригиналност.

Изградња је трајала до 1912. године и стајала је тадашњих 75000 аустријских круна, а главни извођач радова био је извесни Звонимир Ербежник. Остало је забележено да је на отварању дома Милица Николајевић, најстарија кћи адвоката др Милоша Николајевића, рецитовала песму Јована Јовановића Змаја „Деда и унук” по чијим су мотивима и урађене скулптуре на фасади.

За време Првог светског рата зграда је служила као лазарет, односно војна болница, да би између два рата, згради била враћена првобитна намена и она под својим кровом окупља сва хрватска културно-спортска друштва у Руми. У послератном периоду, кратко време је служила као истражни затвор Команде места, да би јој се основна намена вратила по завршетку ратних дејстава на територији Југославије.

Зграда је била у великој мери девастирана због вишедеценијског немара. У јулу 2021. отпочела је комплетна реконструкција екстеријера и ентеријера зграде средствима локалне самоуправе.[2] На пролеће 2022. је завршена реконструкција објекта, током које је враћена изворна тамно црвена боја фасаде.[3]

Власник зграде је општина Рума која је зграду откупила од Војске Србије.[4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Dom JNA - rumski dragulj pomućenog sjaja”. Informativni internet portal Rume. Архивирано из оригинала 24. 09. 2015. г. Приступљено 23. 3. 2018. 
  2. ^ „VRAĆAJU SJAJ BISERU: Počeli radovi na uređenju Doma vojske, simbola Rume koji je decenijama propadao”. NOVOSTI (на језику: српски). Приступљено 2021-07-15. 
  3. ^ „Dom vojske u Rumi zasijao starim (crvenim) sjajem”. Gradnja (на језику: српски). 2022-05-11. Приступљено 2022-05-14. 
  4. ^ „Dom vojske u Rumi zasijao starim (crvenim) sjajem”. Gradnja (на језику: српски). 2022-05-11. Приступљено 2022-05-14. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]