Дракула је устао из гроба

С Википедије, слободне енциклопедије
Дракула је устао из гроба
Постер филма
Изворни насловDracula Has Risen from the Grave
ИМДБ 6,6/10 (6 006 гласова)
Жанрхорор
ТворацБрем Стокер
РежијаТеренс Фишер
СценариоЕнтони Хајндс
ПродуцентАида Јанг
Темељи се нароман Дракула Брема Стокера
Главне улогеКристофер Ли
Руперт Дејвис
Вероника Карлсон
Барбара Јуинг
МузикаЏејмс Бернард
Директор
фотографије
Артур Грант
МонтажаСпенсер Рив
Продуцентска
кућа
Hammer Film Productions
ДистрибутерВорнер брос
Година1968.
Трајање92 минута
ЗемљаУједињено Краљевство Уједињено Краљевство
Језикенглески
НаградеНаграда Сатурн (номинација за најбољу колекцију)
Претходни
Следећи
IMDb веза

Дракулa је устао из гроба (енгл. Dracula Has Risen from the Grave) је британски хорор филм из 1968. године, режисера Теренса Фишера, директан наставак филма Дракула: Принц таме и четврти у Хамеровом серијалу филмова о Брем Стокеровом Дракули. Кристофер Ли се по трећи пут нашао у улози грофа Дракуле.

Хамер продукција је по четврти пут остварила успех са филмовима о Дракули иако је забележен мали пад у односу на претходне делове. Кристофер Ли првобитно није желео да се врати у насловног вампира, али се на крају предомислио због пробоја серијала на америчко тржиште. Критичари су као најупечатљивију сцену издвојили велико финале у коме Дракула пада са литице на велики крст који га пробада кроз срце.[1]

Публика је била далеко више задовољна од критичара, па је филм постао један од најуспешнијих Хамерових филмова у погледу зараде.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Радња почиње 1905. када звонар и свештеник једне сеоске цркве у области Трансилваније пронађу леш младе девојке, још једне Дракулине жртве, сакривен у црквеном звону.

Годину дана касније, након догаћаја из филма Дракула: Принц таме, Дракула је уништен и његов леш се и даље налази испод површине залеђене реке у којој се удавио. У посету истом селу долази монсињор, који затиче узнемирујућу ситуацију. Звонар је постао нем, локални свештеник је изгубио веру, а становници не желе да иду у цркву, јер како кажу: Сенка Дракулиног дворца пада на цркву. Како би поправио ситуацију, монсињор одлучује да лично оде у Дракулин дворац и истера зло. Међутим, ствари се не одвијају онако како је замислио. Велика олуја проузрокује да свештеник који га је пратио падне са литице и удари главом о стену. Крв са његове ране пада на Дракулин леш, који се појављује када се лед на реци изненада отопи. То проузрокује да Дракула поново оживи, док у међувремену монсињор запечати врата Дракулиног дворца вликим крстом и побегне са лица места.

Изнервиран што не може да уђе у свој дворац од крста, Дракула креће у потрагу за монсињором како би се осветио њему и његовој породици.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Кристофер Ли гроф Дракула
Руперт Дејвис монсињор Ернест Милер
Вероника Карлсон Марија Милер
Бери Ендруз Пол
Јуен Хупер свештеник
Барбара Јуинг Зена
Марион Мети Ана Милер
Мајкл Рипер Макс
Џон Колинс студент
Џорџ Купер газда крчме
Крис Канингем фармер
Норман Бејкон звонар цркве

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Dracula Has Risen From The Grave”. The Monthly Film Bulletin. 35 (419): 200. децембар 1968. 


Спољашње везе[уреди | уреди извор]