Индустрија меса Матијевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Industrija mesa Matijević
Индустрија меса Матијевић д.о.о.
Друштво са ограниченом одговорношћу
СедиштеНови Сад,
 Србија
ПроизводиПрехрамбени производи
Профит2.829 (мил. динара, 2010)[1]
Број запослених
543[1]
Веб-сајтmatijevic.rs

Предузеће за производњу и промет Индустрија меса “Матијевић” је организовано као Друштво са ограниченом одговорношћу са уделом од 100% приватног капитала. Основна делатност предузећа је производња и промет меса и месних прерађевина.

Матијевић ДОО из Новог Сада, од свог оснивања 1991. године као занатско трговачка радња “МИМ”. Данас, компанија броји више од 1700 запослених, од којих више од 1100 ради у 155 малопродајних објеката широм Србије.

Предузеће у свом саставу има 106 привредних друштава из области пољопривреде, трговине и угоститељства. ИМ Матијевић д.о.о. заједно са тим предузећима чини један конгломерат, који обједињује 3.300 запослених. “Матијевић Аграр“ обрађује око 36.000 ха пољопривредног земљишта на територији покрајине Војводине и око 2.000 ха у Републици Хрватској. Куповином чланских улога две пољопривредне задруге у Републици Хрватској, у Старим Јанковцима и Негославцима, са око 1.500 ха обрадивог земљишта, власник компаније ИМ Матијевић Петар Матијевић, постао је и највећи власник ораница у Хрватској.

Производња[уреди | уреди извор]

Индустријска производња је организована на једном месту и обавља се у новоизграђеним производно-складишним објектима са најсавременијом опремом за производњу и прераду меса и месних прерађевина.

Производни погони су грађени у последњих пар година, површине од 30.000 м², од којих посебно треба нагласити:

  • савремена линија клања крупне стоке капацитета од 1.500 јединица/8 сати
  • савремена линија клања живине капацитета 4.500 комада/сат
  • линија пандловања која по свом капацитету прати линију клања
  • машинска обрада са линијом пуњења готових производа капацитета до 120 тона дневно
  • погон трајне робе капацитета 300 тона месечно
  • коморе за дубоко замрзавање капацитета до 3.000 тона

У индустријској производњи, погони су опремљени по најсавременијој технологији и просечно дневно производе око 120 тона готових производа, од чега се 95% реализује у сопствених 155 савремено опремљених малопродајних објеката у шездесет градова широм Србије, док се преосталих 5% производње реализује у велепродаји. Поред тога, организована је и сопствена служба за транспорт, са више од 100 специјализованих најмодерније опремљених возила за превоз живе стоке, живине и готових производа од индустријских погона до малопродајних објеката.

Од њиве до трпезе[уреди | уреди извор]

Концепт компаније Индустрије меса Матијевић је базиран на принципу „Од њиве до трпезе”, што подразумева да животиње хране са 100% макрокомпонентима произведеним на њивама компаније, а купују само премиксе који учествују са 5% потреба.

Безбедност хране[уреди | уреди извор]

Индустрија меса Матијевић ДОО Нови Сад је самим ступањем на снагу обавезе примене ХАЦЦП система у прерађивачкој прехрамбеној индустрији, имала већ применљив и уређен систем менаџмента за безбедност хране и хигијене радног простора.

Заштита животне средине[уреди | уреди извор]

Управљање отпадом у компанији регулисано је интерним актима у складу са постојећом законском регулативом и уговорима са овлашћеним оператерима, којима се унапређује одржив систем управљања свим врстама отпада који се генерише у радним процесима.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б 100 најуспешнијих предузећа у Србији Архивирано на сајту Wayback Machine (27. фебруар 2012), Приступљено 8. 4. 2013.
  2. ^ „O nama - Matijevic”. matijevic.rs. Приступљено 2022-05-04.