Интернет експлорер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Интернет експлорер
енгл. Internet Explorer
Internet Explorer 9.png
Windows Internet Explorer 9.png
Интернет експлорер 9 на Виндоуз 7
Развој Мајкрософт
Најновија верзија Интернет експлорер 9 / 14. март 2011.
Предверзија Интернет експлорер 8 /
Писано у C++
ОС Виндоуз 7
Виндоуз виста
Врста Браузер
Веб адреса ie9.com
beautyoftheweb.com

Интернет експлорер (енгл. Internet Explorer) је браузер, настао 1995. године у корпорацији Мајкрософт. Прво појављивање му је било у пакету са оперативним системом Виндоуз 95. Након свог првог појављивања, изашле су и верзије за оперативне системе Мек ОС и јуникс, мада је опстала само верзија за Виндоуз. До 1999. године је био најраспрострањенији и најкоришћенији браузер. У 2006. години је имао преко 900 милиона корисника широм света. Најновија верзија 7 је првобитно прављена за најновији оперативни систем Виндоуз виста, мада се може користити и на верзији Виндоуз XP уз инсталирани сервисни додатак 2.

Паралелно са развитком Интернет експлорера, развијали су се и други слични браузери, од којих су неки постали временом прави конкуренти Интернет експлореру. Данас је највећи конкурент Мозила фајерфокс, који сваким даном придобија све више и више корисника. Поред Фајерфокса, ту су и други, исто тако јаки конкуренти, као Опера, Нетскејп, Авант и други. Од скора и нови претраживач Гугл кроум представља новог и великог конкурента на овом пољу.

Више пута се говорило о стабилности и поузданости Интернет експлорера. Откако је верзија 6 изашла 2001. године, Мајкрософт није избацио ниједну закрпу нити додатак за њега. Разни рачунарски стручњаци су говорили да је Интернет експлорер пун сигурносних пропуста и да омогућава лак пролаз разним штеточинама са Интернета. Док је Мајкрософт 5 година паузирао по овом питању, Мозила и други су развијали своје претраживаче и по питању безбедности су сада далеко испред Интернет експлорера. Мада, на свету има много корисника рачунара који не знају много о овим стварима, а Интернет експлорер долази са било којом верзијом Виндоуза почев од верзије Виндоуз 98, па због тога и даље има много корисника овог браузера.

Тренутна верзија 9 је значајно узнапредовала и по изгледу и по безбедности, и представља велику конкуренцију осталим браузерима. Један од већих проблема је што је доступан само за Виндоуз Висту и 7.

Верзије[уреди]

До сада је изашло укупно 11 верзија Интернет експлорера.

Спољашње везе[уреди]