КУД „Миленко Стојковић” Кличевац

С Википедије, слободне енциклопедије
КУД „Миленко Стојковић”
Пун називКУД „Миленко Стојковић” Кличевац
Основано1946.
СједиштеСрбија Кличевац, Град Пожаревац
РуководствоТатјана Дамњановић, председник
Саша Селић, ум. руководилац
Јелена Селић, ум. руководилац дечјег ансамбла

КУД „Миленко Стојковић” је културно-уметничко друштво основано, под садашњим називом, 1946. године у Кличевцу, насељеном месту на територији града Пожаревца.

У име месне заједнице Кличевац, која је званични организатор републичке Смотре фолклорних ансабала Србије у Кличевцу, већ 25 годинa успешно обавља све послове око одржавања саме смотре.[1][2]

КУД је награђиван више пута, како у земљи, тако и у иностранству.

Историјат[уреди | уреди извор]

Први почеци културно-уметничког рада се појављују још 1896. године, када је почело са радом „Kличевачко прво сељачко певачко друштво”, чији је оснивач био Димитрије Ђорђевић, трговац, диригент и благајник. Друштво је наступало на верским и другим празницима, али је организовало и сеоске приредбе.

Од поновног оснивања, 1946. године, друштво кроз драмску, фолклорну, музичку, литералну, али и друге секције, даје велики допринос у очувању и неговању народног и културног стваралаштва, био и остао носилац друштвеног и културног уметничког живота мештана Kличевца.

Активности КУД-а[уреди | уреди извор]

КУД броји око сто чланова, који су подељени у четири секције:

  • први дечији ансамбл од 3,5 до 7 година,
  • други дечији ансамбл од 7 до 15 година,
  • први (извођачки) ансамбл,
  • ветерани и симпатизери КУД-а.

Све секције су биле учесници више турнеја, такмичења и смотри широм Европе, од Словачке, Бугарске, Чешке, Шпаније, до Грчке, Португалије, Холандије, Македоније, Турске, Аустрије...

Посебно се истиче учествовање, 2017. и 2019. године, на Интернационалним фестивалима фолклора (40 Festival Folklorico Internacional de Extremadura) од 10. до 16. јула и Португалији (Festival Internacional de Folclore – Cidade de Ponte de Sor) oд 16. дo 21. јула, оба у организацији CIOFF-a,[3] где су разноликим кореографијама и песмама, на чак 20 концерата, поносно представили село Кличевац, град Пожаревац и Србију. Исто тако, били су 2021. године, учесници „V INTERKULTURALNOG FESTIVALA GRAN CANARIA“, када су подијум делили са ансамблима из Кине, Пољске, Бугарске, Аргентине и Мексика.

У Србији, свој рад промовисали су на „Адамовим данима” у Копривница, „Сусретима фолклора” у Кузмину, „Петровданском сабору” у Бадњевцу, „Марковим данима” у Валакоње – Буково, смотри „Песмом и игром кроз Поморавље” у Мајуру, „3. Илиндански сабор” у Дубокој, „Сусретима ветерана” у Шимановцима, „Данима Дунава” у Голубцу, „Сабору народног стваралаштва” у Горњем Милановцу, на Националном такмичењу фолклорних ансамбала из Србије „BELGRADE AWARD” у Коларчевој задужбини и многим другим турнејама, хуманитарним концертима и манифестацијама народног стваралаштва чији смо били део као домаћини или као такмичари.

Били су учесници више телевизијских емисија од емисије „Знање имање”, 1987. године, до „Шаренице”, 2021. године.

У склопу обележавања годишњице оснивања КУД-а, 2016. године, из сопствених средстава снимљен је документарни филм о КУД-у, у продукцији медијске куће Радио Браво и јубилеј прославили свечаном вечером у присуству више од 150 гостију.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Vikend u Kličevcu u znaku folklora”. SAT TV. Приступљено 22. 3. 2022. 
  2. ^ „Za vikend 24. SFAS u Kličevcu”. Urban city radio. Приступљено 22. 3. 2022. 
  3. ^ „TPKNEWS”. Kličevac očarao Pirinejsko poluostrvo. Приступљено 22. 3. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]