Корисник:Ema Zečević/песак 3

С Википедије, слободне енциклопедије
Mисфитс лого

Мисфитс (музичка група)[уреди | уреди извор]

Главни чланак: Misfits

Мисфитс су амерички панк-рок бенд, који носи титулу пионира хорор панк поджанра јер користи хорор филмове као основни мотив и тако спаја више сличних поджанрова. Групу је 1977. године у Лодају, у Њу Џерсију основао вокал бенда, текстописац и клавијатуриста Глен Данзиг. Данзигов први партнер у Мисфитс бенду је био бубњар Мр. Џим (срб. "господин Џим") и басиста , Дајан Ди Пијаца, који се никада није појавио. Господина Џима је убрзо заменио Мени Мартинез. Убрзо се придружио Џери Онли као басиста. Током наредниһ шест година, чланови су се често смењивали, а Данзиг и Онли су били једини доследни чланови. Током овог временског периода, објавили су неколико ЕП-ова и синглова, а са Самојевим братом Дојлом као гитаристом, албуме Walk Among Us (1982) и Earth A.D./Wolfs Blood1983). Оба ова албума су се сматрала каменом темељцем панк покрета раних осамдесетих година 20. века. Бенд је прошао кроз многе промене чланова током година, а басиста Џери Само је био једини стални члан у групи.

Историја[уреди | уреди извор]

Мисфитс су се распали 1983. године, а Глен Данзиг је формирао Семхејн, а затим и Данзиг. Неколико албума са реиздатим и раније необјављеним материјалом издато је након распада групе, а њихова музика је касније постала утицајна на панк рок poкрет, хеви метал, хард рок и алтернативни рок, а утицали су и на светски познате грпуе, укључујући бендове попут Metallica, Guns N' Roses, Marilyn Manson, Green Day, the Offspring, NOFX, AFI, као и групу My Chemical Romance. После низа правних битака са Данзигом, Само и Дојл су повратили права да снимају и наступају као Мисфитс група. Основали су нову верзију бенда 1995. године са певачем Мајклом Грејвсом и бубњаром Др.Чедом. Ова инкарнација Мисфитса имала је више хеви метал звук и издала је American Psycho (1997) и Famous Monsters (1999) пре него што се распала 2000. године. Џери Онли је тада преузео главне вокале и ангажовао бившег гитаристу групе Black Flag Деза Кадена и бившег бубњара групе Ramones Маркија Рамона за турнеју поводом 25. годишњице од оснивања групе Мисфитс.

Ова постава је објавила албум обрада песама под називом Project 1950 и била на турнеји неколико година. Године 2005. Маркија је заменио Робо, који је свирао са почетком 80-их, а претходно је био бубњар Мисфитса од 1982. до 1983. Ова постава је 2009. године објавила сингл под називом "Land of the Dead" . Постава коју је чинио Онли, Кадена и бубњар Ерик тзв. "Чупакабра", објавили су нови албум под називом The Devil's Rain у октобру 2011. Године 2015. је објављено да ће Кадена паузирати са бављењем музиком након што му је дијагностификован тумор, а заменио га је Самоов син Џери Кајафа Други, представљен као Џери Други. Исте године бенду се придружио Марк Ризо из Соулфлија, који је такође свирао гитару. Заменио је Кадену, пре него што је Кајафа постао једини гитариста у бенду.

Стил[уреди | уреди извор]

Бенд тражи од почетка инспирацију у хорор филмовима, трилерима, и америчким "Б филмовима", те се то испољава кроз музику, али и кроз целокупну сценографију. Тамна, нападна жминка, одећа, уметнички израз, чине Мисфитс групу веома препознатљиву и крунисану архетипом хорор панк покрета 80-их година 20. века, како их дефинише популарни Ролинг Стоун магазин.

С обзиром да су као главну инспирацију узети ефекти и сценографија хорор филмова, у комбинацији са текстом који поентира тадашњи рок покрет, Мисфитси су донели освежење и зрачили су оригиналношћу на панк и рок сцени двадесетог века. Стивен Блаш, амерички новинар рекао је да је "њујоршки панк био само панк, једноставан и статичан. Када је Глен основао Мисфитс, мутирао је панк звук и слику у нешто мрачније и злокобније, панк-метал хибрид који је касније процветао у тихим, досадним предграђима Осла и мочварним рукавцима који окружују Тампу. Панк је припадао медијским и славним центрима Лондона и Њујорка. Гоул рок је био за децу у предграђима где се ништа не дешава."

Енди Велер, члан групе "Некрос", каже да се сећа и добро памти прелазак групе Мисфитс из рок музике у хардкор рок музику. Он додаје још и то да прелазе из елемената Рамонс музичке групе, до момента када је музика изузетно убрзана и гласна. Ово није необична појава, с обзиром да се током целокупне историје Мисфитс групе сменио велики број извођача.

Нова верзија ове групе почиње са Џеријем Онлијем и Дојлом 1990. године и стил је био мало другачији него песме које настају до тог периода. Објављујући албум American Psycho, Стивен Ирлвин из All Music каже како је ова фаза овог бенда нешто налик на китњасти готичко-метал одраз који више личи на класичан метал, него на хардкор. Rolling Stone пак сматра да бенд комбинује стари панк стил уз свеобухватни метал са примесом треша.[1] Грег Прато, коментарисао је албум Cuts from the Crypt, рекавши да "бенд је више окренут хевиметалу, док се корени у панк рок жанру само наслућују"[2]. Важно је још напоменути да је овај бенд био тумачен и као поп жанр.

Чланови[уреди | уреди извор]

Главни чланак: List of Misfits band members [1]

Aлбуми[уреди | уреди извор]

Главни извор: Misfits Discography

Занимљивости[уреди | уреди извор]

  • Суоснивач Слејера Дејв Ломбардо открио је да је размишљао да се придружи Мегадету[3] 1986. године, али забринутост око количине дроге повезане са бендом Дејва Мастејна натерала га је да се предомисли. Дејв Ломбардо је члан групе "Мисфитс" од 2016. године до данас.[4]
  • У септембру 2016. године, по први пут у 33 године, Данзиг, Онли и Дојл поново су се окупили за две главне емисије као Оригинални Мисфитс на стогодишњем издању Riot Fest-a, заједно са бубњаром Дејвом Ломбардом и другим гитаристом Ејси Слејдом. Постава "Оригинални Мисфитс" наставила је спорадично да наступа до дана данашњег.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ ABOWITZ, RICHARD (17. 4. 1997). „Misfits”. 
  2. ^ Прато, Грег. „Cuts from the Crypt Review by Greg Prato”. 
  3. ^ Мегадет
  4. ^ Headliner.rs (2021-01-22). „Bubnjar Slayera Dejv Lombardo bio na korak da se pridruži Megadethu... evo zašto nije”. Headliner (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-25. 
  5. ^ „САСТАВ РИОТ ФЕСТ-А 2022: МЦР, МИСФИТС, НИНЕ ИНЦХ НАИЛС, БАУХАУС И ЈОШ МНОГО ТОГА - ФЕСТИВАЛСКЕ ВЕСТИ И ГЛАСИНЕ”. scc.ichigo-k.com (на језику: српски). Приступљено 2023-05-25. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. Prato, Greg. "Cuts from the Crypt – Review". AllMusic[1]. 23.03.2023.
  2. Official website[2]
  3. Discogs[3]
  4. Rolling Stone[4]
  1. ^ „AllMusic | Record Reviews, Streaming Songs, Genres & Bands”. AllMusic (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-25. 
  2. ^ „Misfits.com [the Official Misfits site]”. www.misfits.com. Приступљено 2023-05-25. 
  3. ^ „Vinyl Records For Sale at Discogs Marketplace”. www.discogs.com. Приступљено 2023-05-25. 
  4. ^ „Rolling Stone”. Rolling Stone (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-25.